Departementsraad Scheikunde niet akkoord met reorganisatieplan

De personeelsgeleding in de raad vindt dat het Scheikundebestuur de afgelopen jaren zeer in gebreke is gebleven bij het op orde houden van de financiële huishouding. Waarschuwingen vanuit de –toen nog- faculteitsraad Scheikunde over ondermeer toenemende huisvestings- en personeelslasten werden onvoldoende serieus genomen. Ook het college van bestuur is in deze veel te verwijten, aldus de personeelsleden.

De leden van de raad vinden daarom dat de universiteit in het bijstaan van de personeelsleden die door de reorganisatie hun baan kwijtraken verder moet gaan dan het sociale beleidskader zoals dat met de bonden is afgesproken. Geen van de getroffen personeelsleden zou zonder werk mogen komen te zitten. Het sociale beleidskader biedt twaalf maanden ontslagbescherming en ondersteuning bij het zoeken naar een nieuwe betrekking.

Met de reorganisatie zullen dertig voltijdsbanen moeten verdwijnen bij Scheikunde. Hoewel de departementsleiding denkt gedwongen ontslagen tot een minimum te kunnen beperken, wil de raad graag garanties. Deze kunnen alleen door het college van bestuur worden gegeven, zo stelde vakdecaan Meijerink donderdag.

Het reorganisatieplan van het departement wordt aanstaande woensdag besproken door de bonden en het college van bestuur. Daarbij is het overigens nog de vraag hoe zwaar het oordeel van de departementsraad van Scheikunde moet worden opgevat, zo bleek donderdag. Volgens de nieuwe cao heeft het personeel van een faculteit bij een reorganisatie adviesrecht, de oude cao deed daarover geen uitspraak.

De leden van de departementsraad stellen dat eerder is afgesproken dat zij de medezeggenschap zouden hebben in het reorganisatieproces en dat daarom het oude faculteitsreglement van Scheikunde van kracht blijft. En daarin had het personeel instemmingsrecht.

XB