Digitaal archief UB in wereldtop

Op een door de Spaanse onderzoekers opgestelde ranglijst bezet Igitur de tiende plaats. Op een lijst van uitsluitend universiteiten en onderzoeksinstituten eindigt het UU-archief zelfs als derde. Igitur (www.uu.nl/NL/Bibliotheek/igitur/Pages/default.aspx) werd door de Utrechtse Universiteitsbibliotheek in 2004 gelanceerd met twee doelstellingen. Enerzijds fungeert het als digitaal wetenschappelijk archief van onder meer Utrechtse artikelen en proefschriften, anderzijds vormt het een vehikel voor de online publicatie van tijdschriften en boeken.

Bij het beoordelen van wetenschappelijke archieven zijn de onderzoekers van CSIC uitgegaan van de zichtbaarheid en de impact van een archief. Daarbij hebben zij zich gebaseerd op vier indicatoren: het aantal pagina’s dat werd gevonden door de vier grootste zoekmachines Google, Yahoo, Live Search and Exalead, het aantal externe links bij die zoekmachines naar documenten in het betreffende archief, het aantal in pdf-vorm beschikbare documenten en het aantal recente documenten uit het archief in Google Scholar.

Die berekening levert Igitur tussen de universiteiten en onderzoeksinstituten een derde plaats op achter het Franse ‘Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique Archive Ouverte’ en ‘Smithsonian/NASA Astrophysics Data System’ uit de VS. Andere Nederlandse verzamelingen in de top vijftig zijn het proefschriftenarchief van de Rijksuniversiteit Groningen en de digitale archieven van Twente (35) en Leiden (47).

Als ook andere archieven in de beoordeling worden betrokken, zakt Igitur naar plaats tien. Het allerbeste archief ter wereld is volgens de Spaanse onderzoekers het Social Science Research Network. Het in Utrecht veel gebruikte PubMed Central komt op een vierde plaats. De Spaanse onderzoekers beoordelen overigens ook de websites van universiteiten. Ook op die lijst komt de UU (met wereldwijd een 79e en in Europa een 13e plaats) als beste Nederlandse universiteit uit de bus.

EH

Zie voor de complete rabglijsten: repositories.webometrics.info/