Digitale zelfstudie Engels

Body: 
De Groningse studenten die onlangs pleitten voor een facultatieve leestoets Engels voor eerstejaars worden op hun wenken bediend. De Vrije Universiteit heeft een cursus ontwikkeld die geschikt is voor het hele hoger onderwijs.

Deelnemers aan de digitale zelfstudie 'Digitalent' worden eerst aan een diagnostische toets begrijpend lezen onderworpen. Aan de hand van het resultaat krijgen ze een cursuspakket aangeboden met een maximale zwaarte van drie studiepunten. Na de zelfstudie volgt een tweede toets waaruit moet blijken of deelnemers meer inzicht hebben gekregen in de vaak lastige Engelse vakliteratuur. De cursus is bedoeld voor hbo- en wo-studenten.

Het Taalcentrum van de VU heeft twee jaar gewerkt aan 'Digitalent'. Binnen het samenwerkingsverband 'Digitale Universiteit' werkten ook de lerarenopleidingen van Fontys Tilburg, Inholland Diemen en de Hogeschool van Amsterdam er aan mee. Projectleider Jeanne Crijns van de VU was aangenaam verrast door het initiatief van de Groningse studenten. "Ik heb inmiddels contact met ze gehad en ze voorlopig gratis toegang gegeven tot het programma, zodat ze een idee krijgen wat we studenten straks willen voorschotelen."

Crijns weet nog niet wat het programma gaat kosten. "We denken aan een jaarlijkse contributie van duizend euro per instelling. Studenten zouden het programma dan gratis kunnen volgen binnen hun opleiding." Het programma kan duurder worden als er onverhoopt aanvullende auteursrechten moeten worden betaald.

HOP