Dodelijke steekpartij in De Uithof 'Heel triest, maar het leven gaat door'

 

 

Het is opmerkelijk hoe weinig studenten in De Uithof iets hebben meegekregen van het drama dat zich vorige week woensdagnacht afspeelde op het universiteitscomplex. In de gang op de vierde verdieping werd rond één uur ‘s nachts de 24-jarige Ingar Bareño doodgestoken. Hij was een scheikundestudent aan de Hogeschool Utrecht.

Wat zich precies heeft afgespeeld, blijft enigszins duister. De politie doet na een persbericht van vorige week geen verdere mededelingen over de zaak. Het blijft zelfs onbekend of de dader die enige tijd na zijn daad werd opgepakt, inmiddels een verklaring heeft afgelegd.

Het verhaal gaat dat Ingar Bareño, een vechtsportkampioen met een Arubaanse achtergrond, samen met zijn vriendin naar De Bisschoppen was gekomen om de vriend van een bewoonster te kalmeren. Het meisje dat een zelfstandige eenheid heeft op de vierde verdieping, had ruzie met haar vriend Nigel Q (23). De jongen had haar geslagen. Toen Ingar voor de deur stond, sloeg zijn woede op hem over en stak hem meerdere malen met een mes. Ingar overleed in de gang op de vierde verdieping. De dader vluchtte met zijn auto, maar kon later in Rotterdam worden aangehouden.

Op de verdieping waar de moord plaatsvond, is begin deze week een blauwe lintvormige afdruk over een deur en een deurpost stille getuige van de misdaad. Deze deur werd klaarblijkelijk eerder door de politie verzegeld met een tape dat bij verwijdering een inktspoor achterlaat. Wie beter kijkt ziet ook dat de muur aan het begin van de gang naast de lift donkerder kleurt dan de overige muren. Daar zal wellicht bloed verwijderd zijn. Maar voor het overige is dit een gang als alle andere gangen.

Twee bewoners van de verdieping zijn deze middag aanwezig. Beiden zeggen het meisje dat bij de ruzie betrokken was niet gekend te hebben en vorige week woensdag niets te hebben gemerkt van het incident. Meer willen ze eigenlijk niet kwijt. “Het doet toch wat me je. Je denkt dat je je veilig kunt wanen in je eigen huis en dan gebeurt er zoiets op de gang”, legt een van de twee uit.

Een dag na de moord, toen het Ublad ook poolshoogte kwam nemen, vertelde Diergeneeskundestudente Jansje Boonstra het volgende: “Ik werd vannacht iets na enen wakker van geschreeuw op de gang. Ik hoorde een meisje paniekerig krijsen en toen ik de deur open deed, zag ik een eindje verder tegen de muur een jongen zitten, onder het bloed. O jee, hij is dood, dacht ik. Ik heb meteen 112 gebeld, maar dat hadden anderen kennelijk ook al gedaan, want even later was de politie er al en stonden er ambulances voor het gebouw.”

Een Geneeskundestudente, bij wie het slachtoffer voor de deur lag, zei: “Mijn huisgenoten werden wakker van geschreeuw in de gang en toen zij de deur opendeden lag daar een man in een plas bloed. Er was al politie en ik heb mijn hulp aangeboden. Ter plaatse heb ik nog geprobeerd hem te reanimeren, maar zonder resultaat.”

Hulp

Wie deze verhalen hoort, begrijpt dat de schrik er goed inzit bij de bewoners van de vierde. Een dag na de moord zijn alle bewoners van de gang daarom bezocht door een medewerker van de SSH en een wijkagent.

In een mail van de SSH naar alle bewoners van de flat werd aangegeven dat zij donderdag en vrijdag voor vragen, een praatje of psychologische ondersteuning terecht konden bij de SSH en bij studentenpsychologen van de universiteit en de hogeschool. Bij de HU trad een protocol in werking dat gebruikt wordt bij het overlijden van een student, de universiteit waarschuwde alle studieadviseurs, studentendecanen en -balies.

Woordvoerster Annemiek van Vondel vertelt dat er uiteindelijk zo’n vijf bewoners bij de SSH zijn langs geweest: “Uit hun verhalen bleek vooral een behoefte om er samen met wat meer mensen over te praten. Met een kop koffie erbij, zeg maar. Daarom hebben we afgelopen dinsdagavond voor de bewoners van derde, vierde en vijfde verdieping nog een bijeenkomst belegd.”

Triest

De klap mag dan hard zijn aangekomen bij studenten die in de naaste omgeving van de onheilsplek wonen; de meeste bewoners van De Bisschoppen lijken alweer over te zijn gegaan op de orde van dag. Informatiekundestudent Lucas van Bemd: “Je wordt in eerste instantie natuurlijk wel wat onrustig. Ik dacht aanvankelijk ook dat het buiten voor mijn deur gebeurd was. Maar huiselijk geweld is toch wat minder bedreigend dan een overval of een uit de hand gelopen inbraak. Hoe triest het ook is, dit kan overal gebeuren. Het leven gaat door.”

Psychologiestudent Daan liep woensdagnacht naar beneden om te informeren naar de reden van de aanwezigheid van de politie aldaar: “Een agent zei me dat het goed fout zat, maar dat hij verder niets mocht zeggen. Dan ga je wel even schrikken. Nu ik weet hoe het zit, vind ik het vooral triest dat het iemand van mijn eigen leeftijd moet overkomen.”

Lucas en Daan zeggen de personen die betrokken zijn geweest bij het incident niet te kennen. Mede daarom is het incident volgens hen al lang geen onderwerp van gesprek meer met ander bewoners. Ook Junissa Faasen van het woonbestuur heeft gemerkt dat veel bewoners zich weer richten op hun dagelijkse bezigheden. “Er is iets vreselijks gebeurd. Maar de meeste mensen zien het als een specifieke daad in de relationele sfeer.”

Het woonbestuur heeft steeds in nauw contact gestaan met de SSH, maar de directe hulp aan andere instanties overgelaten. “Wij waren natuurlijk ook erg geschrokken en we maakten ons zorgen over wat de weerslag van dit incident op de flat en de bewoners zou hebben. Maar de mensen van de vierde verdieping krijgen steun van de SSH en van de studentenpsychologen van de universiteit en hogeschool. Bovendien hebben ze de politie, de pers en weet ik wie al op bezoek gehad. Dus het leek ons geen goed plan dat wij ook op bezoek zouden gaan.”

Na enige interne discussie werd ook besloten het jaarlijkse Sint en Piet-bezoek aan alle bewoners gewoon doorgang te laten vinden. “Maar we houden natuurlijk rekening met de gevoelens van de bewoners.”

Erg

Dwain Rotsburg, informaticastudent aan het hbo, komt aanlopen met een gordijnroede. Hij is twee maanden geleden uit Aruba gekomen en kreeg een dag na de moord de sleutel van zijn kamer in De Bisschoppen. Hij woont in een vriendenhuis met twee andere Arubanen. “Omdat ik zelf uit Aruba kom, word ik natuurlijk wel benaderd met vragen hierover. Vooral via mail en internet door familie en vrienden die nog op Aruba zijn. Maar ik ken die jongens helemaal niet, ook mijn huisgenoten weten van niets. We hebben alles moeten lezen op de Arubaanse site 24 ora. Ik denk er waarschijnlijk hetzelfde over als iedereen hier: je verwacht zoiets hier niet, heel erg.”

You will be missed

•De Hogeschool Utrecht stelde afgelopen donderdag de klasgenoten van Ingar op de hoogte tijdens een al geplande les. In het gebouw van het institute for Life Sciences in de FC Donderstraat werd een condoleanceregister opengesteld. Hogeschoolblad Trajectum meldt dat studentenvereniging Uranymus de ledenborrel en het Sinterklaasfeest heeft afgeblazen.

•Ook in vechtsportkringen is verslagen gereageerd. Vriend en trainingsmaatje Greg Oehlers vertelt in het AD dat Ingar vaak te vinden was in het in het Lourens sportzone complex in Eindhoven. “Hij stond altijd klaar om je te helpen en je kon ontzettend met hem lachen.”

•Op de Arubaanse nieuwssite stroomden de reacties na een publicatie over de moord, vergezeld van foto’s van dader en slachtoffer binnen. Zo post Aruban Star: Ingar dushi you will be missed !!! Ook komen er veel reacties op de vriendensite Hi5, veelal in Papiamento. Op Hyves staan eveneens geschokte reacties. Zo ook van een collega van het distributiecentrum van Albert Heijn waar Ingar werkzaam was. “We zullen je missen”.

•Ergotherapiestudente Nienke (23) mailt het Ublad dat haar AH-team bestaande uit zo´n dertig studenten vrijdagavond is geïnformeerd over de dood van zijn collega. “Vervolgens hebben we uit respect de radio in het magazijn een deel van de nacht uit laten staan.” Volgens Nienke was Ingar een vrij stille maar aardige jongen: “Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om een jongen die niks dan goeds in de zin heeft dood te steken.”

•Zondag was er een mogelijkheid om afscheid te nemen van Ingar in een uitvaartcentrum in Zeist. Het slachtoffer is daarna overgebracht naar Aruba.

Veilig wonen

De dodelijke steekpartij rakelt ook de discussie over de veiligheid van de studentenflats weer op. Annemiek van Vondel van de SSH Utrecht vindt dat op basis van de nu bekende informatie niet is in te schatten of de woningbouwcorporatie verdere maatregelen moet nemen. “We hebben in het verleden op dat vlak al veel gedaan. Neem de camerabeveiliging. Camera’s hebben deze vreselijke zaak niet kunnen voorkomen, maar je kunt toch zeggen dat het goed is dat er camera´s hangen. De beelden van woensdagavond zijn ook afgestaan aan de politie.”

Junissa Faasen van het woonbestuur vertelt dat er voor de moord binnen de flat juist weer wat discussie over de vraag of camera´s op het complex de privacy aantasten. “We hebben kort geleden de bewoners gevraagd wat ze daar nu van vinden. De resultaten zijn nog niet bekend. Maar misschien dat mensen door wat er nu gebeurd is er toch anders tegenaan zijn gaan kijken.”