Doorbraak in strijd tegen longemfyseem

COPD, de chronische longziekte die beter bekend is onder de namen bronchitis en longemfyseem, wordt veroorzaakt door roken. De schadelijke stoffen in sigarettenrook breken het bindweefsel van de longblaasjes af, waardoor deze verdwijnen en niet meer optimaal functioneren. De snelheid waarmee de afbraak van de longen bij patiƫnten met longemfyseem voortschrijdt, is echter zo groot dat die niet uitsluitend door dit mechanisme kan worden verklaard.

Op zoek naar een oplossing van dit raadsel ontdekten Folkerts en Nijkamp dat bij de beschadiging van longblaasjes bindweefselfragmenten vrijkomen, die ontstekingscellen activeren en naar de longen toetrekken. Gevolg hiervan is een verdere aantasting van de al beschadigde longblaasjes, waardoor weer nieuwe bindweefselfragmenten worden gevormd. Doordat die op hun beurt nieuwe ontstekingscellen activeren, ontstaat een zichzelf versterkend vliegwieleffect, dat de longen van rokers in versneld tempo kan afbreken.

De onderzoekers publiceerden hun vondst deze week in het gezaghebbende Nature Medicine on line. Zij hebben niet alleen de samenstelling van het schadelijke bindweefselfragment opgehelderd, maar ook de receptor gekarakteriseerd die zorgt voor het activeren van de ontstekingscellen. Met name die laatste vondst biedt volgens de Utrechtse farmacologen goede aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel tegen longemfyseem, op dit moment in Europa doodsoorzaak nummer drie.

EH