Eén elektronische leeromgeving voor de hele UU
Bij alle faculteiten bogen zich de afgelopen weken commissies over de vraag aan welke voorwaarden een nieuwe elektronische leeromgeving (ELO) moet voldoen. "Het moet voor studenten en docenten gebruiksvriendelijk zijn", zegt docente Angela van Meer van de commissie van de Rebo-faculteit. "Het moet daarom overzichtelijk zijn en aan te passen aan de eisen van een bepaalde cursus."
"Ik vind het fijn als er een forum op kan staan waar studenten onderling en met de docent kunnen discussiëren. En dat de ELO gekoppeld kan worden aan Osiris, het systeem waarin ondermeer de cijfers worden bijgehouden", aldus docent Peter Selten van Sociale Wetenschappen.
Dat er één elektronische leeromgeving moet komen, vinden de leden van de commissies niet zo vreemd. Het bachelor-masteronderwijs stimuleert studenten om vakken te volgen buiten de eigen opleiding en dan is het wel handig als studenten overal dezelfde faciliteiten aantreffen. Het college van bestuur heeft ongeveer hetzelfde idee. Daarom kreeg het 'Expertisecentrum ICT in het onderwijs' - onderdeel van het onderwijskundig instituut IVLOS - de opdracht om een advies op te stellen voor één nieuwe ELO. Projectleider Ineke Lam zegt dat advies te baseren op de wensen van de verschillende facultaire commissies. "Die bestaan uit docenten, studenten en ondersteuners die werken met een ELO. We inventariseren alle wensen en kijken welk systeem het best aan die wensen tegemoet komt. Maar er zijn natuurlijk meer factoren die de keuze beïnvloeden. Financiën, infrastructuur, scholingskosten en ondersteuning tellen bijvoorbeeld ook mee.""
Er zijn twee opties, zegt Lam. "We kunnen kiezen voor Blackboard Next Generation of voor Sharepoint van Microsoft." Lam: "Blackboard is gefuseerd met WebCT. Beide systemen worden hier allebei gebruikt en veel mensen zijn vertrouwd met deze systemen. Eind dit jaar komt er een 'best of breed'-versie. Sharepoint is geen kant en klare leeromgeving, maar kan dat wel worden door er allerlei functionaliteiten aan te hangen. De Hogeschool Utrecht werkt met dit systeem en onze nieuwe UU-site gaat ook op Sharepoint draaien.
Angela van Meer heeft ervaring met Sharepoint en WebCT. "Voor een onderzoeksvak wilde ik de studenten een weblog laten schrijven en webconferenties laten houden en heb daarvoor Sharepoint gebruikt. Bij de voorbereiding op deze cursus kon ik niet snel achterhalen hoe studenten opdrachten kunnen posten zonder dat ze elkaars werk kunnen zien. Toen ben ik teruggevallen op het vertrouwde WebCT. Ik zeg niet dat Sharepoint die mogelijkheid niet heeft, maar hij was niet gemakkelijk te vinden. Als we uiteindelijk voor die leeromgeving kiezen, moeten de gebruikers wel eerst een training krijgen."
Peter Selten vindt het belangrijk dat de verandering naar het nieuwe systeem vlotjes verloopt. "Je weet wat je aan Blackboard hebt en wat je er mee kan. Van Sharepoint moet je het maar afwachten, ook al wordt ons verzekerd dat er net zoveel kan als met Blackboard."
Volgens docent Herre Talsma van de Bèta-commissie zijn de twee systemen niet met elkaar te vergelijken. "Blackboard ís een leeromgeving, Sharepoint niet. Bij Farmacie kunnen we met beide systemen werken, maar we maken ons zorgen over de tijd die er nog rest tot het nieuwe systeem in gebruik moet zijn en de licenties van de huidige ELO's zijn afgelopen. Voor Sharepoint moet er namelijk een leeromgeving worden gebouwd en wie garandeert ons dat de bouwers op tijd klaar zijn? Het is wellicht wat cynisch, maar is er ooit een ICT-project op tijd afgekomen? Stel dat collegevoorzitter Van Rooy zegt: 'Als het niet lukt, mag je me ontslaan', dan zou ik er meer vertrouwen in hebben. Dan neemt iemand ten minste de verantwoordelijkheid op zich."
Eind deze maand krijgt het college van bestuur het advies te horen. Het projectteam adviseert 1 september 2010 als invoeringsdatum voor 'Eén ELO voor de UU'.
GK