Een Amsterdammer met humor

Toen collegelid Hans Amman onlangs de universitaire begroting 2006 aan de Eindhovense decanen presenteerde, begon hij zijn powerpoint-presentatie met een foto van zijn dochtertje in PSV-shirt. "Dat was typisch Hans", zegt secretaris Harry Roumen van de TU/e. "Onze collegevoorzitter Lundqvist is oud-voorzitter van Feyenoord en rector Van Duijn is fanatiek supporter van de Rotterdamse voetbalclub. Hans zelf geeft weinig om voetbal, maar als hij als geboren Amsterdammer de kans krijgt om zijn collega's een beetje te jennen, dan laat hij die kans niet lopen."

Roumen illustreert hiermee het gevoel voor humor van Amman die verder wordt omschreven als een rasechte Amsterdammer: recht voor zijn raap en wars van overbodige franje. "In het begin heeft hij de raad wel eens tegen zich in het harnas gejaagd door geprikkeld op kritiek te reageren", zegt Universiteitsraadslid Jos Maubach, "maar dat is snel veranderd. Nu is hij heel open. Je moet oppassen dat hij je daardoor niet inpakt, want het is een slimme bestuurder."

Via de mavo en het vwo ontwikkelde Amman zich beetje bij beetje tot wetenschapper. "Economie kon ik het beste", zei hij ooit in het Eindhovense universiteitsblad Cursor. "Al doende werd ik steeds exacter en uiteindelijk leidde dat tot een doctoraat." In 1997 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amstredam in de 'computational economics', een baan die hij drie jaar later al verruilde voor een positie als decaan aan de Eindhovense faculteit Technologie Managament. In 2002 haalde toenmalig rector Rutger van Santen hem in het college met als opdracht om de financiën van de universiteit op orde te brengen.

Van Santen: "Ik heb Hans leren kennen als een professioneel en vooral heel bezonnen bestuurder. Als ik een zwak punt van hem moet noemen, dan is het dat hij dossiers, waarmee hij niet goed raad weet, wel eens lang laat liggen, maar als hij eenmaal heeft besloten welke strategie hij zal volgen, dan gaat hij heel zakelijk en zonder omwegen op zijn doel af. Ik durf zonder meer te stellen dat het aan hem te danken is dat we zowel financieel als op het gebied van de huisvesting nu weer gezond zijn."

Na net vier jaar is Amman dus al weer toe aan een nieuwe uitdaging en met een nog steeds duidelijk hoorbaar hoofdstedelijk accent legt hij uit dat zijn sollicitatie in Utrecht twee voorname redenen had. "In de eerste plaats zit mijn werk in Eindhoven er min of meer op, terwijl er in Utrecht op het gebied van de huisvesting nog een uiterst interessante klus ligt te wachten. Maar daarnaast ben ik blij dat ik nu weer wat dichter bij Muiderberg kom te werken. Ik ben daar altijd blijven wonen, want ik vond dat ik het mijn kinderen van vijf en acht niet aan kon doen om naar Eindhoven te verhuizen."

Met Amman krijgt Utrecht een collegelid die als bestuurder wordt gekarakteriseerd als toegankelijk open en rechtstreeks, maar die zich privé niet gemakkelijk laat kennen. "Als student heb je geen verkeerde aan hem", zegt universiteitsraadslid Charles Smeets. "Zijn financiële stukken zijn inzichtelijk en zijn antwoorden op vragen duidelijk. Maar het is niet iemand om als student gezellig een biertje mee te gaan drinken." Dat klopt volgens hoofd interne zaken Martin Boers, want Amman drinkt vooral cola-light. "Als mijn directe leidinggevende vond ik hem heel toegankelijk en aimabel, maar hij is inderdaad niet iemand die voorop loopt bij feesten en partijen."

"Vooral van academische plechtigheden moet Hans niet al te veel hebben", beaamt Roumen. "Hij is wars van protocol en houdt het liever wat informeel." Dat hij soms erg verrassend uit de hoek kan komen, ondervond de nieuwe directeur van de Utrechtse bètafaculteit Eugene Bernard, die ook uit Eindhoven komt. "Ik herinnner me een middag waarop het in het directeurenoverleg niet erg wilde vlotten. Het liep tegen vieren en opeens sprong Hans op een stoel en ging de cup-a-soup reclame nadoen. En ik moet zeggen, dat deed hij perfect."

Hans Amman heeft een haat-liefdeverhouding met pakken. In Cursor, het blad van de TU Eindhoven zei hij een paar jaar geleden: "Het dragen van pakken is toch een soort van conformisme. Te hippe kleding of kleuren zijn bij mij toch enigszins als een vlag op een modderschuit. Ik moet het meer van de binnenkant hebben." Bij het artikel was deze foto afgedrukt, die voormalig moderedacteur Pauline Terreehorst de verzuchting ontlokte: "Dit kan echt niet bij elkaar, alhoewel het hemd en de das op zich mooi zijn. Echt iemand die 's ochtends te weinig tijd neemt en maar iets uit de kast rukt. En dan dat horloge: onthullend knullig." Amman moet er nog steed om lachen. Het horloge heeft hij nog. "Ik was het absoluut niet met mevrouw Terreehorst eens. Misschien is dat een bewijs voor mijn slechte smaak, maar ik vind het nog steeds een mooi horloge."