Depressie - pixabay

Het is nieuwe kennis. Wanneer het je interesseert, neem er de tijd voorEen gratis boekje over piekeren en gedachten.

De afgelopen 25 jaar heb ik mensen die piekerden gevraagd wat er in hun hoofd gebeurde als het piekeren begon. Misschien is de belangrijkste conclusie wel dat het al die mensen overkwam. Het gebeurde gewoon zonder dat ze  daar grip op hadden.

Overdag, ’s avonds bij het slapen gaan, kwamen die gedachten weer. Stop roepen, afleiding zoeken, proberen aan iets anders te denken, vaak helpt niets. Je bent er dus niet schuldig aan. Het overkomt je. Het komt uit je brein.

Wat ook steeds terugkwam was dat het gedachten waren over de toekomst en hoe een ander denkt of zal reageren. Dat kun je helemaal niet weten. Dat gegeven gaf houvast om het daarin te zoeken. De mensen denken te weten. Drie soorten gedachten roepen een gevoel op. Dat gevoel is niet bij iedereen hetzelfde. Het kan angst zijn, onzekerheid, teleurstelling, somberheid, of een ander gevoel. Het is het gevoel wat weer nieuwe gedachten oproept en zo begint het malen van het brein en het je niet goed voelen. Daar zit een denkfout. Dat is wat je overkomt.

Download hier