festivaloudemuziekutrecht

Met maar liefst twee openingsconcerten is gisteren het Festival Oude Muziek Utrecht 2024 van start gegaan. Met het thema Sevilla hult het festival tot en met 1 september Utrecht in Andalusische sferen. Dat het festival midden in de samenleving staat, bewijst het met actuele programmering, jong talent, verscheidene participatieprojecten en samenwerkingen met sociale partners. 

Artists in residence
Met het thema Sevilla staat het Festival Oude Muziek Utrecht stil bij de muzikale rijkdom van Spanje, maar er is ook een glansrol weggelegd voor muziek uit de voormalige Spaanse kolonies. Artist in residence Música Temprana geldt als absolute autoriteit op het gebied van muziek uit Zuid-Amerika, en opende gisteravond het festival in de Domkerk met een spectaculair meerkorig programma zoals die klonk in de kathedralen van Peru, Mexico en Guatemala. Ook artist in residence is het jonge Spaanse ensemble Cantoría, dat enkele jaren geleden nog in de gratis toegankelijke Fringe van het festival stond. Verder prijken weer talloze oudemuzieksterren op het festivalprogramma, met concerten door onder andere Hesperion XXI en Jordi SavallVox Luminis, La Tempête, L’Arpeggiata en Graindelavoix. Veel van deze concerten zijn ook live te volgen via online streamingplatform Early Music Television (EMTV)

De renaissance begon in Bagdad
Wie denkt aan Sevilla, denkt ook aan de Arabische invloeden die in Andalusië nog steeds zichtbaar én hoorbaar zijn. Succesauteur en middenoostenexpert Koert Debeuf is co-curator van het festival dit jaar en duidt deze geschiedenis met een reeks lezingen. Zijn prikkelende openingsbetoog: niet Florence of Rome, maar Bagdad was de geboorteplaats van de renaissance. “Heel veel dingen die wij als iets ‘van ons’ beschouwen, komen in werkelijkheid ergens anders vandaan. Dat geldt ook voor westerse klassieke muziek: de instrumenten, de melodieën, de ideeën waar de stukken over gaan – ze zijn niet hier begonnen, ze hebben door de eeuwen een enorme tocht afgelegd. Ik ben heel blij dat het Festival Oude Muziek Utrecht mij de ruimte biedt om hierover reflecteren,” aldus Koert Debeuf in NRC.

Oude muziek voor iedereen
Het Festival Oude Muziek Utrecht wil oude muziek toegankelijk maken voor iedereen. Met aansprekende contextprogrammering zoals concertintroducties en activiteiten voor jongerencommunity Ambassadors of Early Music bouwt het festival aan inhoudelijke toegankelijkheid. Maar zijn ook gratis toegankelijk Fringeconcerten door jong talent in buurthuizen, asielzoekerscentra en de daklozenopvang. Met het initiatief De Toegift kunnen mensen die het niet kunnen betalen toch het festival bezoeken. De samenwerking met Utrechtse maatschappelijke partners zoals de Armoedecoalitie, de Tussenvoorziening en COA zijn essentieel voor het succes hiervan. 

Kaarten voor het Festival Oude Muziek Utrecht zijn verkrijgbaar in festivalcentrum TivoliVredenburg en via www.oudemuziek.nl. Bekijk hier het complete programma.