Eikenprocessierups ook in De Uithof

Body: 
Afgelopen week is de eikenprocessierups voor het eerst ook in De Uithof waargenomen langs de Toulouselaan, ter plaatse van parkeerterrein Sorbonnelaan. Lijfelijk contact met het beestje kan nare jeuk opleveren.

In het Informatiebulletin voor Centrumgebied staat te lezen dat de aannemer voor het groenonderhoud direct is begonnen met de verplichte bestrijding. Dat kan met een bestrijdingsmiddel, maar ook het wegbranden van het diertje is een gangbare methode.

Van mei tot in juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen ‘in processie’ op zoek naar nieuwe eikenbladeren. Gedurende deze periode verspreidt de rups haartjes die bij mensen een sterk jeukende, rode uitslag kunnen veroorzaken. Elke rups heeft honderdduizenden tot een miljoen van die haartjes. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen slijmvliesontstekingen ontstaan. De irritatie kan twee weken aanhouden.

De verspreiding van het diertje vanuit het Zuiden, via Vlaanderen, Brabant en Limburg, is in 2004 begonnen en begint inmiddels epidemische vormen aan te nemen.

AH