Einde van het studentenhuis?

Body: 
Het studentenhuis lijkt langzaam te verdwijnen, kopt de Volkskrant deze ochtend. Dat zou jammer zijn, vinden de studentenhuisvesters, want het is “toch een deel van de studentencultuur”.

Serieus, gaan studentenhuizen verdwijnen? Die afwas, dat doucheputje, de feestjes… is het straks allemaal verleden tijd?

De corporaties voor studentenhuisvesting redeneren zo: als er geen huursubsidie voor kamerbewoners komt, blijft het voor studenten goedkoper om een eigen appartementje te huren in plaats van een kamer. En zolang dit het geval is, bouwen de corporaties alleen maar zelfstandige woonruimten. Uit respect voor de portemonnee van de student. En nu bedreigt hun edelmoedigheid de cultuur.

Een mooie debattruc van de studentenhuisvesters – althans, van directeur Remco de Maaijer van hun koepelorganisatie. Hij speelt de kaart van de nostalgie: bijna iedereen denkt met weemoed terug aan de tijd in zijn studentenhuis.

In 1997 is de subsidie voor kamerhuur bij woningcorporaties afgeschaft en de Tweede Kamer wil die graag in ere herstellen. Minister Van der Laan van Volkshuisvesting laat er onderzoek naar doen, maar verwacht dat het te duur zal zijn. Hij vindt het bovendien oneerlijk als kamerbewoners op de particuliere huizenmarkt geen subsidie zouden krijgen: driekwart van alle studenten.

En dat is meteen het antwoord op de vraag of het studentenhuis verdwijnt. Driekwart van de studenten huurt bij huisjesmelkers en hospita’s. Daar zal niet gauw verandering in komen.

HOP