Eten, snacken, tafelen

Body: 
Zoveel zielen zoveel magen. De tijd dat de student opmacaroni met prut leefde is definitief voorbij. Ook afhaalsushi,doe-het-zelf haute cuisine en junkfood staan op het menu. Of hijprikt een vorkje in de ouzerie. Eten, snacken, tafelen: destudentenhap in vogelvlucht.

Lineke van den Boezem


Pray for peace and grace and spiritualfood,

For wisdom and guidance, for all these aregood,

But don't forget the potatoes.

- John Tyler Pettee


Echte mannen eten geen quiche

-Bruce Feirstein

Life is too short to stuff a mushroom

- Shirley Conran

No man can be wise on an empty stomach

- George Eliot

Never eat more than you can lift

-Miss Piggy


Ontbijten doe je niet, of wel

De één is pas gelukkig als hij na een vijfuur durend tête-à-tête met de foodprocessor aantafel schuift. De ander doet een moord voor een nachtelijk patatjesmurf. Van babymelk via friet met appelmoes naar het veelzijdigemenu van de student anno nu.

Eten: het begint met drinken, aan de borst of uit een flesje.Wat later ben je toe aan potjes Olvarit en geprakte Liga's metbanaan en sinaasappelsap.

Dan word je zes, er zijn volop spekjes en dropveters, je hebt jeeerste echte fietsje gekregen en hoera, je mag 's avonds kiezen watje wilt eten. Dat kan maar één ding betekenen: kip metfriet en appelmoes.

Nog zes jaar later ben je brugpieper en staat er weer een fietsin de schuur te glimmen. Tussen de middag heet voortaan 'grotepauze' en die pauze biedt ongekende mogelijkheden wat eten betreft.Eet je braaf de boterhammetjes uit je broodtrommel (later: plasticzakje) op? Gooi je je brood op het dak voor de meeuwen en koop jeeen half ongesneden wit waar je de binnenkant al wandelend vanopeet? Of leef je op roze koeken en Marsen?

Met ontbijten stop je halverwege de tweede klas omdat het teveel tijd kost. Avondeten doe je wel, en veel ook. Twee borden vol.Dat is onvoorstelbaar, want om half vier had je nog een gevuldekoek, drie boterhammen met twee gebakken eieren en een tostiweggewerkt. Zuurkool valt in de categorie 'niet te douwen' en dedubbelvla dient slechts één doel: het pesten van jekleine zus door met het pak te schudden zodat de smaken vanille enchocolade in elkaar overlopen tot een hopjesvla-kleurige brij.

In de vierde klas grijp je terug op een gewoonte die je sinds jebabytijd hebt laten versloffen. Je gaat weer 's nachts eten. Eengroot broodje shoarma, een patatje smurf en een broodje frikadelspeciaal zijn favoriet.

Voor sommigen van ons is er sinds die tijd weinig veranderd.Ontbijten doe je nog steeds niet en 's nachts zit je waarschijnlijkmet meer regelmaat dan ooit in de snackbar. Omwille van eenhuisregel wordt er gezamenlijk gegeten en dus moet je nog altijd optijd thuis zijn. Waarschijnlijk niet meer om zes uur, maar om eenuur of half acht. Spaghetti Bolognese is één van jelievelingsgerechten en helpen met de afwas vind je nog steeds eenidioot idee. Op zondag wil je biefstuk met gebakken aardappelen

Was je vroeger iemand die met een halfje tijgerwit over straatliep, dan behoor je nu waarschijnlijk tot de categorie afhaaleters.Je begint de dag met een kant en klaar ontbijtprodukt. Variatie iser genoeg: yoghurt met granen, melk met granen, vruchtensap metgranen. Om een uur of twee ga je een broodje halen bij Bakker Bartof bij Mario op de Oudegracht. Tussendoor neem je een 'soepie' ofeen kaassoufflé uit de muur. 's Avonds biedt een stad alsUtrecht ontelbare afhaal- en bezorgmogelijkheden. Je kunt kiezenuit kip tandoori, een vegetarische burrito, pizza al tonno, sushivan het centraal station, de Daghap van de Albert Heijn en nog veelmeer. Tja, zoals vrijdag voor de katholieken ooit visdag was, zo isdinsdag nu jouw chinees-op-de-hoek-dag.

Kookt er dan niemand zelf, en ook nog eens lekker? Natuurlijkwel. In dat geval sta je 's ochtends op en het eerste dat je doetis bedenken wat je zal gaan eten. Daarna spring je op de fiets omverse kruiden en groenten te kopen in Lombok. De rest van de dag isgewijd aan een tête-à-tête met de foodprocessor, devijzel en de oven. Vijf uur later ben je klaar. Tijd zat om nogeven een ordinaire tiramisu in elkaar zetten. Om zeven uur trek jede wijn open (je hebt van Hubert geleerd dat zo'n Bordeaux evenmoet ademen) en dek je de tafel. Je bent gelukkig.

Naast puberale eters, afhaaleters en culinair maniakken lopen erveganisten, health freaks, chipsverslaafden, chocoholics, koshereeters en junkfood-junkies rond op de universiteit anno 1999. Ommaar wat te noemen, want de lijst is eindeloos. Kennelijk is dehuidige student niet alleen de moedermelk, maar ook de macaroni metprutjes allang voorbij.


Steaks, knoflook en tropische sferen

Utrecht kent zoveel restaurants en café's dat degemeente een horecastop heeft ingevoerd. Kiezen is dan ook nieteenvoudig. Waar kun je terecht als Mr. Jack's, de Connaisseur enThe Pancake Bakery je neus uitkomen maar je buik nog niet gevuldis? Drie van de tientallen mogelijkheden worden hieronderbesproken.


Steakway Rock Restaurant

Op de eerste verdieping van Stairway to Heaven zit eenrestaurant waarvan de naam doet vermoeden dat Aerosmith continu jegesprek overstemt. Dat is allesbehalve waar. De tafels in Steakwaystaan op zo'n afstand van elkaar dat je geen last hebt van jeburen. Mariabeelden, kerstlichtjes en guirlandes maken er eengezellig kitscherige boel van en de muziek overheerst niet en isbest te pruimen.

Bij Steakway kun je - verassing! - steaks in verschillendesoorten en maten bestellen. Naast de biefstukken en anderevleesgerechten staan er twee vegetarische hoofdschotels op de kaarten drie visgerechten. Ook is er een tiental salades te krijgen inhet klein (ca. 10 gulden) of groot (ca.13 gulden). De saladesworden geserveerd met stokbrood en basilicum-kruidenboter en jekunt kiezen uit vier verschillende dressings. De grote goat cheesesalad was okay en inderdaad erg groot. De dikke frieten (voor 3gulden all in geleverd met zakjes mayonaise en ketchup) die weerbij bestelden waren lekker maar niet nodig. Met de spareribs(plus een gepofte aardappel) was helemaal niks mis en het waren erveel. Wegens volle buikjes besloten we een erg lekker toetje tedelen.

Een extra bonuspunt verdient de bediening: van begin tot eindeen en al vriendelijkheid. Toen het eten door een foutje wat langop zich liet wachten kregen we een drankje van de zaak en eenmandje stokbrood met kruidenboter om de ergste honger testillen.

Steakway is een aanrader. Lekker eten, ruimte genoeg, leukebediening enje krijgt veel voor weinig. De schade voor tweepersonen bedroeg 51 gulden. Hardcore vegetariërs kunnen beterthuis blijven. Al was het alleen maar vanwege de placemats waaropeen rund staat afgebeeld als een illustratie in eenslagersvakschoolboek.

Mariaplaats 11-12

Tel: 232 22 88

De keuken is iedere dag open van 17.00 tot 22.00uur. Het maandmenu kun je vinden op www.stairway.nl


Ouzerie Eleni

Bij een ouzerie bestel je, net als bij een tapasbar, een aantalverschillende hapjes en vervolgens prik je met je vork vrolijk inhet rond. Zo ook bij het Griekse eetcafé Eleni. Kleine, lagehouten tafels zijn zodanig in de twee verdiepingen van de ouzerieopgesteld dat je regelmatig moet bukken als er iemand met eendienblad langskomt.

De kaart is anders dan die van de doorsnee Griek. Bij Eleni geensouvlaki of giros maar veel vis. Uiteraard is er niets waar geenknoflook inzit. Per persoon bestel je twee of drie gerechten die inprijs oplopen van 3,50 gulden voor een schaal gefrituurdeaardappelschijfjes tot 24,50 gulden voor gebakken zalm indillesaus. Standaard komt er een mandje brood op tafel waar jeverschillende smeersels bij kunt bestellen. Aanrader is dekopanisti, een fetaprutje. Wat mezethes betreft is er erg veelkeus. Oppassen dus: je ogen zijn al snel groter dan je maag en jebudget. De courgetteballetjes vonden we erg lekker. Over degegrilde octopus waren we iets minder enthousiast: vrij vet en duszwaar op de maag.

Wie bij Eleni gaat eten moet geen haast hebben, het nietvervelend vinden om geen eigen bord te hebben en ook niet voor eendubbeltje op de eerste rang willen zitten. Met z'n tweeënwaren we voor brood met kopanisti, vier verschillende hapjes, eenpaar biertjes en koffie en thee, 67 gulden kwijt. Maar als jeduurdere mezethes en een fles wijn bestelt, ben je zonder moeite120 gulden lichter. Wel wat overdreven voor een eetcafé.

Oudegracht 261

Tel: 233 39 98

De keuken is iedere dag open van 17.00 tot 23.00uur, op vrijdag en zaterdag tot 23.30 uur. In het weekend isreserveren verstandig.


Sweetie

Verstopt in een zijstraat van de Voorstraat en de Breedstraatzit Chinees-Indisch-Surinaams restaurant Sweetie. Eenmaal binnenzijn de kou en nattigheid van de fietstocht snel vergeten.Tropische muziek, batikkleedjes op de tafels en lampionnen: wat wileen mens nog meer? Het is bij Sweetie niet alleen erg gezellig enlekker warm, de kaart belooft ook wat. Maar wie 'wat de boer nietkent, dat vreet-ie niet' boven zijn bed heeft hangen, zit hierverkeerd.

Roti's, nasi, bami, kip kerrie-, ossehaas-, garnalen-, eend-,ei- en groentengerechten in verschillende varianten kosten tussende 15 gulden en de 20 gulden. Er staan een paar uitschieters naarbeneden of boven op de kaart. Voor- en bijgerechten lopen van 2,50gulden (voor de banenchips) tot 15 gulden (voor degarnalensaté). Een drie gangen menu is er voor fl 25,-. Eentip: vraag gewoon uitleg als je niet weet wat iets is, want anderswordt kiezen helemaal moeilijk.

We begonnen met jasmijnthee en vegetarische mini-loempiaís.Daarna nam onze roti-passie de overhand. De vegetarische variantkwam met veel tjap tjoy-achtige groenten. De roti kipfilet waslekker maar had misschien iets gekruider gekund. Hoe dan ook: onzevolle borden gingen helemaal leeg. Af en toe een slokje Fernandesen orgeade (amandelsiroop) en we waren volkomen tevreden. Tot dekaart met toetjes kwam. Het bordje met mango, stervrucht, meloen enbanaan en nog twee kopjes thee zorgden ervoor dat we fl 61,25moesten afrekenen. Niet duur voor een relaxte vakantie in detropen.

Predikherenstraat 21

Tel: 232 27 24

Sweetie is open van dinsdag tot en met zondagvan 15.00 tot 22.00 uur. Afhalen is ook mogelijk.


Kantine Top 5

Wat eten we het liefst tussen de middag? Een steekproef in dekantine van de Letterenbibliotheek (Wittevrouwenstraat 7-11) en eengesprek met een kantinemedewerksterleverden de volgende top vijfop:

1. De kroket. Op een zacht wit bolletje, met tweebruine boterhammen of au nature.

2. Fruit. Bananen, appels en sinaasappels.

3. Het belegde broodje. Ook wel: luxe broodje. Belegdmet kaas- of vleessoort, plakje tomaat en schijfjekomkommer.

4. Het kopje soep. Driehonderd jaar nadat er 'smiddags warm werd gegeten nog altijd populair.

5. De tosti. Uiteraard.


Men neme

Voor het recept van chili con of sin carne, pasta metspinazie & roomkaas en nasi is een willekeurigstudentenkookboek goed genoeg. Wil je wel eens iets anders makendan mihoen in een koffiezetapparaat, dan heb je misschien iets aande volgende recepten. Ze zijn makkelijk, in drie kwartier klaar,laten geen gat achter in je portemonnee en ze zijn natuurlijk heellekker.

Gebaseerd op: Penelope Casas, Tapas ( BZZTôH)

Voor 10 stuks:

10 plakjes bladerdeeg

2 eetlepels rozijnen

1 eetlepel (olijf-)olie

400 gram verse spinazie

6 ansjovisfilets

2 tenen uitgeperste knoflook

2 eetlepels pijnboompitten

peper, zout

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op175C . Week de rozijnen een paar minuten in heet water. Was despinazie en snij de blaadjes fijn (je kunt ook 400 gram diepvriesspinazie nemen. Laat die dan ontdooien en daarna goed uitlekken ineen zeef). Verhit de olie in een grote pan, bijvoorbeeld een wok,en bak de spinazie zachtjes een paar minuten tot de groente slinkt.Hak intussen de ansjovis, rozijnen en pijnboompitten grof en voegze samen met knoflook, zout en peper aan de geslonken spinazie toe.Bak alles nog even door en zet het vuur dan uit. Leg op iederplakje bladerdeeg ca. twee eetlepels van de vulling en vouwdeflapjes dubbel in de vorm van een driehoek. Druk de zijkantengoed dicht en prik het deeg hier en daar in met een vork. Bak despinazieflapjes op een ingevet bakblik 20 minuten tot ze goudbruinzijn. Met stokbrood en kruidenboter en een salade erbij kun je metz'n vieren of vijven aan tafel.

Tijd in de keuken: ongeveer 30 minuten (+ 20 minuten voor hetafbakken)

Kosten p.p.: ca. 5,50 gulden


Thaise curry

Gebaseerd op: De complete Aziatische keuken (Künemann)

Voor 4 personen:

1 ui

2 tenen uitgeperste knoflook

2 eetlepels olie

300 gram kipfilet in stukjes

2 rode pepers of twee theelepels sambal

1 theelepel serehpoeder

mespunt kerrie-, koriander- en gemberpoeder

scheutje citroensap

400 ml kokosmelk

300 gram panklare gemengde groenten (broccoliroosjes, wortelen,paprika, stukjes perzik)

Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers ensnij ze fijn. Verhit de olie in een grote pan, bak de ui en deknoflook glazig. Bak daarna de kipfilet, de fijngesneden pepers ofde sambal en de kruiden met de ui mee tot de kip rondomdichtgeschroeid is. Giet de kokosmelk en het citroensap in de panen laat alles een minuut of tien zachtjes koken. Doe dan degroenten erbij en laat alles tenslotte nog eens tien minutenpruttelen. Eet rijst bij de curry en eventueel komkommer-raita ofeen zoete chutney.

Tijd in de keuken: ongeveer 35 minuten

Kosten p.p.: ca. 6,50 gulden


Paddestoelenrisotto

Gebaseerd op: Linda McCartney's beste vegetarische gerechten(Kosmos-Z&K Uitgevers)

Voor 4 personen:

1 ui

400 gram gemengde paddestoelen (champignons, oesterzwammen,shiitake)

3 eetlepels (olijf-) olie

2 tenen uitgeperste knoflook

2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of uit dediepvries)

400 gram risottorijst

600 ml. witte wijn

600 ml. groentenbouillon (van een blokje)

150 gram geraspte belegen kaas

een half bekertje crème fraiche

peper, zout

Snipper de ui en snij de paddestoelen in plakjes. Verhit de oliein een grote pan en bak de paddestoelen, ui, knoflook en peterselieeen paar minuten. Voeg dan de rijst toe en bak die zachtjes evenmee. Giet dan een soeplepel wijn en bouillon bij de rijst en laatde boel - zonder deksel - zachtjes aan de kook komen. Als het vochtbijna verdampt is, weer een soeplepel wijn / bouillon toevoegen. Gazo door tot al het vocht door de rijst is opgenomen en de rijstgaar is. Roer dan 75 gram van de geraspte kaas en het halvebekertje crème fraiche door de rijst en warm de risotto alroerend nog even door. Peper en zout naar smaak toevoegen. Zet derest van de kaas op tafel en eet een tomatensalade bij derisotto.

Tijd in de keuken: ongeveer 40 minuten

Kosten p.p.: ca. 7 gulden