even kort

Body: 
Vier Utrechtse studenten bereikten in Barneveld de finale van de Microsoft Imagine Cup. Zij ontwierpen software waarmee iedereen via internet les kan geven, vertelt derdejaars informatica Tom Sanders van Team Celsus.

Iedereen leraar en leerling

Wat kan jullie software?

"Stel je bent goed in het schrijven van sollicitatiebrieven en je wilt dat aan anderen leren. Wij hebben software ontworpen, die helpt om de beschikbare informatie in een effectieve lesvorm op internet te presenteren. Mensen die wat dan ook willen leren, kunnen straks via Celsus een zoekopdracht geven. Bijvoorbeeld: ik wil leren jumpstylen of een ei bakken, maar ook Engels, wiskunde of een sollicitatiebrief opstellen. Dan krijg je in audio, video, slides of tekst in een paar stappen uitgelegd hoe dat moet. En als je het beter kunt, heb je de mogelijkheid zelf een filmpje met een les in te sturen, dus iedereen is leraar en leerling."

Maar dat soort systemen bestaat toch al lang?

"Ja oké, bijvoorbeeld op You-tube, maar technisch en didactisch is dat allemaal niet geweldig. Ons systeem is zo gebouwd dat je er zonder veel moeite stap voor stap je lesmateriaal in kwijt kunt. Het unieke is dat er een kunstmatig intelligentie element in zit dat slim de juiste les aan de juiste leerling koppelt. Wij hopen dat Celsus een revolutie in het onderwijs teweeg gaat brengen, zoals Google heeft gedaan voor de informatievoorziening, Ebay voor de handel, en You-tube voor de film en video industrie. Wij geven iedereen de mogelijkheid om dat onderwijs te volgen of te maken waar hij of zij zelf interesse in heeft."

Hoe zijn jullie in deze wedstrijd terecht gekomen?

"Bij een lezing van studievereniging Sticky hoorden we ervan. We hadden dit idee al langer en zijn het toen gaan uitwerken voor de wedstrijd, maar ook als afstudeerproject. Vorige week hebben we het tijdens de halve finale in Barneveld gepresenteerd aan een jury van experts uit de praktijk. We hebben zonder veel moeite de finale bereikt die op 6 juni is. Er doen zes teams mee en de winnaar gaat naar de wereldfinale in Zuid-Korea begin augustus. De hoofdprijs is 25.000 dollar, dus je begrijpt dat we er helemaal voor gaan. Of we kans hebben om naar Korea te gaan? Gezien de tegenstand in de halve finale schat ik onze kansen redelijk positief in."

En daarna natuurlijk flink geld verdienen met Celsus.

"Nou nee, dat is niet ons idee. Wij zijn redelijk idealistisch ingesteld en ons doel is om onderwijs zo breed mogelijk beschikbaar te maken. Vandaar ook dat we ons systeem genoemd hebben naar een ruim tweeduizend jaar oude bibliotheek in Turkije, die door de eeuwen heen symbool heeft gestaan voor de verspreiding van kennis. Op dit moment zijn we nog niet zover, maar als ons systeem straks on line komt, kan iedereen er content in plaatsen. En iedereen die dat wil, kan die lessen gratis volgen."