even kort

Body: 
Jasper Fastl (28), vierdejaars Sociale Geografie, staat vierde op de lijst voor Groenlinks voor de Provinciale Statenverkiezingen in Utrecht. Volgens hem wordt het hoog tijd voor een coalitie met Groenlinks.

Waarom besloot je je kandidaat te stellen? "Ik ben nu ongeveer tien jaar actief in de (jongeren)politiek, waarvan vier jaar bij Groenlinks. Drie jaar geleden ben ik naar Utrecht verhuisd en ben sindsdien ook betrokken bij Groenlinks in Utrecht. Momenteel ben ik bestuurslid en houd ik mij bezig met verschillende acties. Wij streven naar zes statenleden binnen Provinciale Staten en dat betekent dus dat ik ook deel ga nemen."

Wat gaat er voor jou veranderen als je daar terecht komt? "Het werk voor de Provinciale Staten zal ongeveer 24 uur per week kosten. Daarnaast blijf ik werken bij de redactie van het ledenblad van Groenlinks in de stad Utrecht. En mezelf kennende blijf ik ook met allerlei acties bezig. Binnen de Provinciale Staten wil ik me met 'mijn' onderwerpen ruimtelijke ordening, natuur, milieu en verkeer & vervoer gaan bezighouden."

Deze verkiezingen hebben een beetje een suffig imago..."Inderdaad, veel mensen denken meteen aan grijze mannen in grijze pakken. Ik ben met mijn 28 jaar ook duidelijk de jongste. Het is tijd voor vernieuwing! Maar ik denk dat veel burgers onderschatten hoe belangrijk de Provinciale Staten zijn. Hier wordt de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald en worden beslissingen genomen over bijvoorbeeld Het Groene Hart of de Utrechtse Heuvelrug. Bij de Provinciale Staten in Utrecht zetelt al dertig jaar dezelfde coalitie van CDA, VVD en PvdA, en ik vind het tijd dat de koers wat naar links wordt geschoven."

Hoe voer je campagne? "Sinds dinsdag trekken we met alle kandidaten de provincie in. Tijdens wandelingen bezoeken we allerlei maatschappelijke en milieuorganisaties om duidelijk te maken wat we voor hen zouden kunnen betekenen. In Kockengen wil men bijvoorbeeld 200 woningen bijbouwen. Dat stuit onder de boeren daar op veel onbegrip. Door met hen te praten, maken we duidelijk hoe we dit soort zaken in de Provinciale Staten kunnen aanpakken. Verder staan we met kraampjes in provincieplaatsen en voeren we debatten met andere partijen."

Heb je eigenlijk nog wel tijd voor je studie?"Nee, eigenlijk niet. Ik ben nu al 28 jaar, dus het gaat vrij traag. Maar ik vind politiek nu heel belangrijk, dus ik ga me voor de volle honderd procent op deze verkiezingen storten. Mijn bachelor rond ik dit jaar nog af en na 7 maart bekijk ik in alle rust wat ik daar aan toe ga voegen."