Extra aandacht voor jong talent

Body: 
Zo’n vierhonderd basisscholen krijgen subsidie voor plannen om slimme leerlingen extra te stimuleren. Met de ‘excellentieprojecten’ is in totaal meer dan vijf miljoen euro gemoeid.

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs maakte de lijst van gehonoreerde projecten vandaag bekend. In totaal krijgen ongeveer vierhonderd basisscholen de kans om in de klas extra aandacht te geven aan hoger begaafde leerlingen. Dat is nodig, zegt Dijksma: “Kinderen die iets sneller kunnen leren, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Ongeveer een derde van deze leerlingen wordt niet voldoende uitgedaagd.”

“De gekozen voorstellen zijn innovatief en betrekken hun omgeving bij het project”, zegt KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf, die leiding gaf aan de commissie die de voorstellen beoordeelde. Zo gaan de basisscholen plusgroepen en ICT-projecten opzetten, en versterken ze de samenwerkingsbanden met hogescholen en universiteiten in de buurt.

De scholen die geen subsidie kregen kunnen beroep doen op een aantal landelijke programma’s, zoals een virtuele topschool of een project van het Platform Bèta Techniek dat basisschoolleerlingen laat kennismaken met wetenschappelijk onderzoek. Voor die landelijke projecten is nog eens vijf miljoen euro uitgetrokken.

Aan de universiteiten lopen al langer initiatieven voor slimme en enthousiaste basisschoolleerlingen. Instellingen als de Universiteit van Amsterdam, en die van Tilburg en Maastricht organiseren bijvoorbeeld ‘kinderuniversiteiten’. Hoogleraren geven een paar keer per jaar speciale lezingen voor kinderen over onderwerpen als ‘Kijk in je lijf’ en ‘Waarom win ik nooit de loterij?’.

HOP