Galapret eindigt in bed
Voor veel studenten is het gala één van de vele hoogtepunten van het studentenleven. Wie denkt dat het bal slechts bestaat uit het feest, heeft het mis. De hele dag wordt in groepsverband toegeleefd naar de bijzondere avond. Poldersporten, groepsmeditatie of een andere enerverende activiteit wordt gevolgd door een douche en een verkleedpartij. In galakleding wordt aan de dis plaatsgenomen en na een copieus maal vertrekt men, reeds een lichte zweem van alcohol met zich meevoerend, richting galalocatie.
Neem nu als voorbeeld het gala van Alcmeon en ECU'92 dat in maart werd gehouden in Fort Vechten. Het lijkt een typisch gala van deze tijd in een uitzonderlijk fraaie omgeving. De gang van het fort is verlicht met kaarsen, op de rode loper liggen lieflijke witte rozenblaadje. Studente orthopedagogiek Jolanda van Rooij is onder de indruk: "Het is net een middeleeuws kasteel." De muziek is allesbehalve middeleeuws. Zowel de dj als de band spelen muziek waarop stijldansen niet logisch is. De 24-jarige Jolanda vindt het niet erg. "Ik denk dat het mensen tegenhoudt om te komen als dat soort muziek gespeeld wordt." Haar broer dient vanavond als date en zoals een goede begeleider betaamt, heeft hij voor de corsages gezorgd. Hij wist niet meer helemaal hoe het hoorde en vroeg de bloemist om raad. De beste man verschafte hem een ezelsbruggetje: ‘Voor de man moet de corsage dezelfde kant op staan als dat ding tussen je benen tijdens de galaplicht.’
Jolanda en haar date blijken een uitzondering met de traditionele bloemcorsage op dit gala. De feestgangers zijn zeer creatief geweest in het zoeken naar alternatieven. Sommigen hadden het thema van de avond Queens & Castles in hun achterhoofd bij deze speurtocht. Wat resulteert in versieringen als schaakstukken, rolletjes King en Wilhelmina pepermuntjes. Anderen hebben zich nergens iets van aangetrokken en zijn getooid met theelepeltjes, fluitjes, Hawaï-kettingen, rookworsten en kookwekkers. Dirk, student Algemene Sociale Wetenschappen heeft twee corsages, damstenen en een Nijntje babysok. Van de eerste weet hij niet zo goed waarom hij die draagt, want die heeft zijn date verzorgd. De tweede slaat wel ergens op maar dat is zo'n lang verhaal dat hij het liever even in het midden laat.
Dirk vindt het jammer dat sommige mensen proberen hun entreegeld eruit te zuipen op een gala. Voor vanavond moest 27 euro worden betaald en daarvoor kan de galaganger zich per bus laten vervoeren en zich naar hartelust gratis vol laten lopen met fris, bier en wijn. Voor sommige gala's wordt een hogere entreeprijs gevraagd, maar dan hebben de feestvierders vaak ook gratis toegang tot de duurdere alcoholische dranken. Dirk heeft geen zin om het op een zuipen te zetten. Hij wil zijn date fatsoenlijk naar huis kunnen thuisbrengen. “Of er dan ook gemost gaat worden vanavond? Schrijf maar op dat haar huis nu eenmaal dichterbij is en ik op een luchtbed slaap.”
Vele studenten leggen zonder aarzeling zeven euro op tafel om door een professionele fotograaf een stijlvolle foto te laten maken. Hij kan er niet mee zitten dat sommige feestgangers dronken voor zijn camera verschijnen. "Des te meer alcohol er inzit des te natuurlijker de pose", grapt hij. Ildi Sepsanie, studente sociale geografie, vindt de foto een mooie herinnering aan haar date en het gala, dus ze heeft het bedrag er wel voor over. Dit is echter wel de eerste en laatste keer dat ze met deze date naar een gala gaat. Ze vindt haar begeleider absoluut niet hoffelijk en daar is ze niet van gediend. Zelf heeft ze er ondertussen geen problemen mee zo hard mogelijk door te drinken: "Je geld eruit zuipen is de nieuwe traditie." Haar date kan dat beamen.