Foto van een kindje met een geit

Mary Kumwenda heeft 8 kinderen te voeden. Iets wat soms lastig kan zijn in een land als Malawi. “Jaar in, jaar uit hadden we te kampen met honger.” Haar huis was klein en vervallen en ze wilde graag haar kinderen naar school sturen. Het was een grote opluchting toen ze in 2020 werd geselecteerd om een opleiding tot Community Animal Health Worker te volgen. Door deze cursus kon ze diergezondheidsdiensten aanbieden en hiermee wat geld verdienen. Daarnaast kreeg ze twee geiten.

"Het project gaf me twee geiten om me aan te moedigen nog harder te werken en na het zien van de problemen waarmee we als gezin te maken hadden.” Met het geld dat ze verdiend had met de diergezondheidsdiensten kon ze meer geiten kopen. Mary was enorm dankbaar voor de geitjes die ze had gekregen van Dierenartsen Zonder Grenzen. "Geiten hebben zeer goede eigenschappen die het voor ons gemakkelijk maken om ze te houden. In tegenstelling tot varkens concurreren geiten niet met mensen als het gaat om voedsel. Geiten groeien snel en kunnen twee keer per jaar jongen krijgen. Ook zijn ze resistent tegen veel ziekten. Dit maakt het houden van geiten relatief goedkoop."

Dierenartsen Zonder Grenzen – Student is de studententak van Dierenartsen Zonder Grenzen – Nederland. Studenten diergeneeskunde proberen op deze manier bij te dragen aan de projecten van DZG-NL en aan meer bewustzijn onder medestudenten. Naast het organiseren van activiteiten voor studenten zijn zij met verschillende commissies ook druk bezig voor de projecten en campagnes. Eén van die campagnes is de ‘Geef een Geit campagne’. Het doel van deze campagne is het verzamelen van zoveel mogelijk geiten voor boeren in Malawi.

Voor veel Afrikaanse families is de geit een belangrijk dier. De dieren geven melk om te drinken en mest om landbouwgrond vruchtbaar te maken. Daarnaast kunnen de geiten jaarlijks lammetjes krijgen. Door de snelle uitbreiding van de kudde in de gemeenschap komt er meer voedsel beschikbaar. Met het verkopen van de geiten komt er geld vrij voor onderwijs, medische zorg en kleding. In veel gebieden in Malawi is kleinschalige veeteelt van levensbelang om voor voeding en inkomen te zorgen. Wij delen geiten uit en geven trainingen in de verzorging van de dieren om gezinnen in Malawi hierin te ondersteunen!

De kleinschalige veeteelt van de boeren in Malawi heeft een kleine ecologische voetafdruk. De boeren hebben namelijk niet meer vee dan nodig en hierdoor is deze manier van veeteelt veel klimaatvriendelijker. Geiten zijn erg sterke dieren die lang kunnen overleven in woestijnachtige landschappen, waardoor boeren in Malawi erg veel baat hebben bij een geit.

En ook jullie kunnen bijdragen aan deze campagne! Met elke €50,- wordt er een geit gedoneerd aan families in Malawi. We kunnen ons voorstellen dat €50,- wat hoger ligt dan het gemiddelde studentenbudget, maar gelukkig hebben we daar ook een oplossing voor! Door het starten van een tikkie-actie wordt het mogelijk om samen met familie, vrienden of studiegenootjes genoeg geld op te halen om samen een geit bij elkaar te sprokkelen. Stuur tikkies rond en probeer samen zoveel mogelijk geld op te halen voor de Geef een Geit campagne! Lijkt dit je een leuk idee? Je kunt meer informatie vinden op onze website: www.dierenartsenzondergrenzen.nl/geefeengeit of stuur een mailtje naar student@dierenartsenzondergrenzen.nl