Geen wasmachines meer over het balkon
De studentenhuizen aan de Ina Boudier-Bakkerlaan liggen er op dinsdagmiddag rustig en verlaten bij. Geen muziek, geen gepraat. Alleen aan de hoeveelheid fietsen kan je zien dat er studenten wonen. Maar het kan er ook heel anders aan toe gaan, zo hebben bewoners van het woonwagenkamp tegenover IBB gemerkt. Een burenruzie over rond vliegende taarten en honkbalknuppels.
"Het zijn de rotte appels van de IBB. Als een andere studentenflat een feest geeft, hebben we er nooit last van. Maar bij deze etage gooien ze bierflesjes, taarten en van alles naar beneden. Ik heb zelfs een keer een wasmachine over het balkon zien gaan", zegt een bewoner van het woonwagenkamp. Het studentenhuis 21-4 dat pal tegenover het kamp staat, heeft in mei een feestverbod gekregen van de SSH. Als ze nu toch nog overlast bezorgen, moeten alle bewoners uit het huis vertrekken.
In de woonkamer van 21-4 hangen slingers en staan de balkondeuren wagenwijd open. Voor de rest is het vrij stilletjes in het huis. Cecile Horstra woont in het zogenaamde 'probleemhuis'. "We hebben een heel gezellig huis, met een goede sfeer. Er worden hier ook graag feestjes gegeven." Volgens haar zijn er al jaren problemen met de overburen. "Als wij een raam open hebben en muziek aan, kunnen zij dat heel goed horen. Dus tijdens feesten spijkerden we dekbedden tegen de ramen, voor het geluid." Ze geeft toe dat het een keer heel erg uit de hand is gelopen en de ME hun huis tijdens een feest ging ontruimen. "Er werden allerlei dingen van het balkon gegooid. We weten nog steeds niet wie het gedaan heeft."
Knuppel
Op het woonwagenterrein komt een pitbull aangerend. Hij wordt teruggeroepen door zijn baasje Peter Tel. Die heeft zelf nooit problemen gehad met de overburen. "We horen wel eens harde muziek, maar so what? Het zijn studenten, dat hoort er nou eenmaal bij. Het zit niet in onze cultuur om de politie te bellen." Toch denken een paar kampbewoners daar anders over. "Dit gedoe duurt nu al vijf jaar. Ze hebben al eerder waarschuwingen gehad van de SSH en wij hebben ze een brief gestuurd. Daar hebben we geen reactie op gehad."
Cecile bevestigd dat haar huis een brief heeft gehad van de buren. "Maar dat was een soort dreigbrief. Ze zijn hier ook aan de deur geweest met een knuppel en ze hebben een huisgenootje op straat bedreigd." Ze vindt dus dat er van beide kanten wel wat kan veranderen. "Wij zijn ook wel erg benadeeld met deze plek. Er wonen families tegenover ons, met kinderen. De gemiddelde student zou niet moeilijk doen over wat overlast."
Uitzetting
"Er zijn onacceptabele dingen gebeurt daar op de vierde", zegt Karin Smeets van de SSH. Zo zijn er volgens haar buurtbewoners uitgescholen en geprovoceerd. Ook andere etages hebben een verbod gekregen, maar die zijn tijdelijk. "Als zij zich goed gedragen en duidelijke afspraken maken met de omwonenden, hebben wij geen reden om het verbod te blijven handhaven." Alleen de vierde etage zit aan het verbod vast en hangt een uitzetting boven het hoofd, als zij voor meer problemen zorgen. Alle nieuwe bewoners op die verdieping moeten een contract ondertekenen waarin staat dat ze geen feesten zullen geven.
"Aan de ene kant vind ik het terecht dat we een verbod hebben gekregen, maar ik vind ook dat we eens in de zoveel tijd een feestje moeten kunnen geven. Gewoon in goed overleg met de buren en dan geen muziekboxen meer buiten", zegt Cecile. Ze denkt niet dat de SSH de huurders er zomaar uit kan zetten. "Niet iedereen in dit huis is verantwoordelijk voor zo'n feest. Ik ben er zelf ook niet altijd bij geweest, dus het zou raar zijn als ik er dan toch uitgezet zou worden."
Smeets zegt dat in het huurcontract van de SSH staat dat de huurder zich goed hoort te gedragen. "Als we vinden dat zij dat niet doen, dan doen wij er alles aan om hun uit het huis te krijgen. Maar het laatste oordeel ligt natuurlijk bij de rechter."