Gehandicapten dubbel belast

Levend bewijs van de werkzaamheid van het uitgangspunt is denieuwe rector magnificus, W.H. Gispen, die dyslectisch blijkt tezijn. Geneeskundedecaan J.C. Stoof onthulde deze handicap bij depresentatie van het rapport.

Het rapport was geschreven door de werkgroep voorzieningengehandicapten aan de UU. De titel slaat op de dubbele belasting diegehandicapte studenten ondervinden: n studeren, n moeten regelendat ze kunnen studeren. Dus: kan er een plank over die drempel,kunnen de letters op die sheets groter, kan er een rooster gemaaktworden waarbij de student zich niet steeds van gebouw naar gebouwhoeft te verplaatsen, etc.

Binnenstadspanden zijn berucht, maar zelfs het supermoderneEducatorium blijkt voor gehandicapten een moeilijk gebouw te zijn,aldus een gehandicapte studente, tijdens de bijeenkomst. Toen zijin dit gebouw in haar rolstoel colleges filosofie wilde bijwonenmoest zij genoegen nemen met een plekje ver weg van haarmedestudenten, zonder zicht op de docent en zonder thee in de pauzeomdat de automaat onbereikbaar is.

Het rapport 'Dubbel werk' biedt een uitputtende lijst vanpersonen die verantwoordelijk zijn voor het wegnemen van eventuelehindernissen. Het Studenten Service Centrum en de Arbo-dienstmoeten jaarlijks rapporteren over de zorg voor gehandicaptestudenten en personeelsleden. Bovendien is mr. M. Bast-Hulstaangewezen als centraal meldpunt voor wat nog nietfunctioneert.

Exacte cijfers van aantal gehandicapten aan de UU ontbreken.Schattingen lopen uiteen van 600 tot 1650, op een totaal van28.000. Daaronder vallen zowel de zichtbare handicaps (motorischeaandoeningen) als de onzichtbare (zoals dyslexie ofslechtziendheid).

AH