Gelaten reacties op nieuwe loonstrook
We hebben lang moeten wachten op ons loonstrookje van januari. En wat viel het tegen. Geen ZNU-premie meer, een hogere loonheffing, een verschil in pensioenpremie. Een gemiddelde achteruitgang van vijf procent, schatte het Ublad vorige week. Maar dat was geen correct percentage, zegt Heleen van Doorn van de salarisadministratie: "Dat ligt lager als je puur kijkt naar de bruto-netto sfeer." De klap is de klap van de verdwenen ZNU-gelden, de bijdrage van de werkgever aan de ziektekosten.
Bij de salarisadministratie is het niet drukker dan anders, zegt Van Doorn. "We hebben geprobeerd om via de mail en onze website goede informatie te verspreiden en het lijkt er op dat dat is gelukt." Ook bij Abvakabo-consulent van de UU Jerry Windhouwer is het redelijk rustig. Hij wacht in spanning af of de vakbondsleden het principeakkoord van de nieuwe cao voor universiteiten onderschrijven. Tot gisteren mochten zij - voor het eerst elektronisch - hun stem uitbrengen, maar op de uitslag moet nog even worden gewacht. "Als alleen de boze of teleurgestelde leden stemmen, kan de uitslag verrassend zijn", zegt Windhouwer. Als de nieuwe cao een feit is, worden de salarissen met terugwerkende kracht aangepast; dat zal in maart zijn.
Vakbonden FNV en Abvakabo hebben vanwege de commotie 'operatie loonstrookje' in het leven geroepen. Ondanks de hoopvolle titel gaat het vooralsnog om een onderzoek dat TNO-NIPO gaat uitvoeren naar de koopkrachtontwikkeling per 1 januari 2006. Het doel is om zo exact mogelijk in kaart te brengen of en in welke mate we er dit jaar op voor- of achteruit zijn gegaan en wat onze koopkrachtbeléving is. Uiteindelijk zal de bond toetsen hoe zoet het beloofde zoet van Balkenende daadwerkelijk is. Eind deze maand moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn zodat deze mooi kan worden meegenomen in het voorjaarsoverleg tussen FNV en kabinet.
Het Ublad loopt vast vooruit op het onderzoek en vroeg enkele collega's inzage in hun inkomsten en uitgaven. Wie er in het algemeen het meest op achteruit gaat, blijkt moeilijk te zeggen. Net als het aanwijzen van een groep die er op vooruit gaat - hoewel vele gepolste 'jonge gezinnen' zich gelukkig prijzen, omdat de kinderen nu gratis zijn meeverzekerd.
Het loonstrookje van Anita Gerats (54)
Fulltime medewerkster onderwijssecretariaat Instituut kunstgeschiedenis en muziekwetenschap
Heeft een financiële partner, twee volwassen kinderen van wie eentje nog thuis woont en een koopwoning.
"Ik ben heel erg geschrokken van mijn loonstrookje. Ik krijg bijna tien procent minder loon. Ik wist dat dat kon gebeuren, maar het valt me toch erg tegen. Ik werk fulltime en verdiende 1247,38 euro netto. Nu is daar nog 1200 van over. Daarnaast kreeg ik 81,34 euro voor de ziektekosten en dat is gewoon weg. Netto ga ik er dus ruim 128 euro op achteruit.
"Het loonstrookje begrijp ik wel, hoewel ik er wel even voor moest gaan zitten. Ik had het eerst weggelegd omdat ik dacht: dit kan niet! We zijn nog op zoek naar een ziektekostenverzekeraar. We moeten een aanvullende verzekering: onze zoon is chronisch ziek en wij zijn niet meer de jongsten.
"Ik denk dat ik nog beter moet gaan letten op wat ik uitgeef. Mijn man is drie jaar werkloos geweest en we hebben op het punt gestaan ons huis te verkopen. Sinds september werkt hij weer en sinds januari is hij meer gaan werken. Netto zie je daar alleen weinig van. We hadden juist gehoopt dat we nu wat meer ruimte zouden krijgen want we bezuinigen eigenlijk al heel lang; we doen goedkoop boodschappen en zijn al een paar jaar niet meer op vakantie geweest.
"Ik hou me vast aan de gedachte dat we het ook niet echt slecht hebben, maar ik vind het toch moeilijk. Het is zo stilletjes gegaan, iedereen lijkt er zeer gelaten onder. Ik vind het bijzonder demotiverend dat ik er zoveel op achteruit ga. Het salaris zou een reden zijn om mijn huidige werk te verlaten. Ik ben echter niet meer de jongste en bovendien vind ik mijn werk hartstikke leuk. Maar als de kans op een beter betaalde baan zich voor zou doen, zou ik hem wel pakken."
Het loonstrookje van Joop Schipper (49)
Hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie, werkt 80 procent, heeft geen financiële partner, geen kinderen en heeft een koopwoning.
"Ik ben niet echt geschrokken van het loonstrookje, maar dat is omdat ik al een idee had hoe erg het zou zijn. Het is natuurlijk mijn vak. Het is echt zo slecht als ik vreesde. Als je de vergoeding voor de ziektekosten meerekent, die je dus nu niet meer krijgt, komt dat voor mij neer op zo'n 180 euro per maand minder. Ik verdien nu ongeveer 3200 euro netto. We krijgen natuurlijk nog 26 euro compensatie, maar dat is een kleine pleister op de wonde.
"Ik snap het loonstrookje wel, hoewel het allemaal lastig uit te rekenen is. Er zit nu een loonheffing over de vergoeding van de werkgever voor de aanvullende verzekering, die is bij mij meer dan 100 euro gestegen. Daarnaast is er het pensioenpremieverhaal, die premie is bij mij ook zo'n 60 euro omhoog gegaan.
"Toen ik dit strookje zag, dacht ik wel: ik kan maar beter een andere baan gaan zoeken! De salarissen bij universiteiten zijn ten opzichte van rijksambtenaren en het bedrijfsleven laag. Voor mensen in de wetenschap is de inhoudelijke kant van het werk vaak het aantrekkelijkst. Het is ook niet zo dat we op een houtje hoeven bijten, maar je kunt elders wel meer verdienen. Nu de salarissen nog lager worden, moet de inhoud van het werk wel heel erg aantrekkelijk zijn. Ik denk dat het voor het hoger onderwijs op termijn best consequenties kan hebben voor de kwaliteit. Zelf ben ik niet direct op zoek naar een nieuwe baan, maar ik betrap me er wel op dat ik iets vaker denk: zou dat niet toch iets voor mij zijn? Je weegt pakketten tegen elkaar af: leuk werk, leuke collega's, salaris. Dan kan de balans op een gegeven moment toch doorslaan naar iets anders.
Persoonlijk ben ik nog niet gaan bezuinigen. Ik heb nu een eerste klas treinabonnement, misschien wordt dat er een voor de tweedeklas. Maar het zou toch wel heel erg zijn als je met mijn salaris heftig zou gaan klagen."
Het loonstrookje van Kim Retra (28)
Werkt fulltime als OIO biochemie van parasieten bij de faculteit Diergeneeskunde. Ze heeft een financiële partner, een koopwoning en geen kinderen.
"Ik ben niet echt geschrokken, het lijkt erop dat ik ongeveer 50 euro minder krijg, mijn netto salaris is nu 1547 euro. Ik ben er eigenlijk een beetje laconiek onder omdat het voor mij al de derde keer is dat ik er op achteruit ga of dat het op zijn minst tegenvalt. Toen aio's twee jaar geleden een nieuwe cao kregen, kregen we allemaal salarisverhoging. Maar omdat ik al aio was, kwam het ongelukkig uit met mijn periodieken. Dat betekent dat ik nu als vierdejaars aio nog in een derdejaars periodiek zit en straks in september nog een maand in een vierdejaars periodiek - in oktober ben ik namelijk klaar. Bovendien is met die nieuwe cao de reiskostenvergoeding gedaald van 130 naar 52 euro. Ik woon in Haarlem en verreis per maand 230 euro, dat scheelt dus behoorlijk. Vroeger mocht je nog vrije dagen inleveren voor bijvoorbeeld reiskostenvergoeding, een fiets of een pc, maar dat is al allemaal teruggedraaid. In vergelijking met die dingen valt dit nu dus nog mee. Vooral de ziektekosten vielen voor mij mee, ik betaalde 90 euro en nu 82.
"Ik snap het verschil in loon trouwens niet helemaa. Het heeft iets met de ziektekosten te maken en iets met de pensioenen. Ik was eerlijk gezegd van plan het strookje van februari pas goed te bekijken, omdat ik in de krant gelezen had dat het dan pas echt klopt. Maar ik ga het ook niet echt uitzoeken, ik ben nog maar driekwart jaar in dienst.
"Voor mij zal deze tegenvaller neerkomen op 50 euro minder sparen. Ik deel de vaste lasten met mijn vriend en dat kan nog steeds. Voor mensen die alleen zijn, is dat natuurlijk wel moeilijker."
Het loonstrookje van Margreet van Leeuwen (39)
Secretaresse bij Onderwijs- en Studentenzaken faculteit Sociale Wetenschappen, werkt 65 procent, heeft geen financiële partner. Ze woont samen met haar vier kinderen (7, 8, 12 en 14 jaar) in een huurhuis.
"Ik schrok niet van mijn loonstrookje, hoewel ik 60 euro minder krijg, doordat we geen tegemoetkoming in de ziektekostenpremie meer krijgen. Dat had ik verwacht. Maar dat gaat eigenlijk nergens over, want ik ben er netto heel erg op vooruit gegaan. Ik betaalde eerst per maand ongeveer 350 euro ziektekostenpremie en nu is dat nog maar 160 euro, omdat ik voor de kinderen niet meer hoef te betalen.
"Ik begrijp het loonstrookje prima, er is voor mij verder ook niets veranderd. Ik verdien ongeveer 1100 euro netto en nu ga ik er uiteindelijk toch 130 euro op vooruit. Dat betekent dus dat ik financieel wat meer ruimte heb. Misschien sta ik eens een keertje minder rood aan het einde van de maand, of kan ik eens een keertje naar de bioscoop met de kinderen. Dat is wel heel erg leuk.
Het is wel heel triest om de reacties te horen van anderen die er op achteruit gaan. De middenmoot wordt geloof ik het zwaarst getroffen. Het is ook zo dat de minima, zoals ik, er over het algemeen niet zo heel veel van merken. Maar omdat ik hier op de universiteit particulier verzekerd moest zijn, scheelt het voor mij wel met de basisverzekering. En ik krijg ook nog 33 euro zorgtoeslag, dat scheelt ook weer iets. Mijn inkomen is natuurlijk geen vetpot, maar ik ben wel gelukkig zo. Ik heb geen reden tot klagen!"
Voor meer informatie over de loonstrook zie: www.adc.uu.nl, klik door naar personeel/salarisadministratie en vervolgens naar meest gestelde vragen. Ook kun je met je oude en nieuwe loonstrook op donderdag 16 februari tussen 12.30 en 13.30 uur langsgaan bij de lunchbijeenkomst van AbvaKabo FNV in zaal B van het Ruppertgebouw in De Uithof. In verband met de hoeveelheid te bestellen broodjes worden geinteresseerden verzocht zich voor 14 februari op te geven op abvakabo-uu@ophetwerk.nl