Een studentenhuis is vaak een makkelijk doelwit voor inbrekers. Ze komen zowel overdag als in het weekend, als je bijvoorbeeld naar college, sport of je familie bent. Veel inbraken kun je zelf voorkomen. Hoe? Op deze pagina vind je praktische tips en ervaringen van medestudenten.
Flipperen
Alleen de deur achter je dichttrekken is niet genoeg om inbrekers buiten te houden. Ze hebben de deur zo open met behulp van een hard stuk plastic, zoals een credit card of een stuk van een frisdrankfles. Deze techniek heet flipperen.
TIP: Flipperen is gemakkelijk te voorkomen door altijd je deur op (dubbel)slot te draaien. Ook als je maar heel even weg bent. Deel je de voordeur met huisgenoten? Maak hier dan samen een afspraak over. Niemand zit immers te wachten op een leeggehaalde kamer bij thuiskomst.
Insluipen
Ook insluiping is een veelvoorkomende inbraakmethode in studentenhuizen. Hoger wonen is niet veiliger: via een fiets, kliko, container, regenpijp en wat klimwerk komen inbrekers ook bij hoge deuren, balkons en ramen.
TIP: Sluit altijd je balkondeur en/of ramen wanneer je niet thuis bent.
Hengelen
Inbrekers beoefenen hengelsport niet aan een gezellige visvijver. Hengelen is een techniek, waarmee inbrekers met een ijzerdraad (bijvoorbeeld van een kleerhanger) via de brievenbus het deurslot ontgrendelen.
TIP: Draai altijd de deur op (dubbel)slot en plaats een kap over de brievenbus. Dit voorkomt dat inbrekers bij de deurklink kunnen.
Rosa, 24 jaar: “Bij ons in Utrecht werd ooit ingebroken via het openstaande raam van een van mijn huisgenootjes. Gelukkig zijn ze toen niet verder gekomen, omdat de deur van haar kamer op slot zat. Zo heeft zij dus eigenlijk de rest van haar huisgenoten gered!”
Bescherm jouw spullen tegen inbraak
Die laatste versie van je scriptie op je laptop, alle WhatsApp-gesprekken op je telefoon, die mooie foto’s op je camera... allemaal weg als je thuiskomt. Inbrekers hebben maar een paar seconden nodig om jouw kot binnen te komen en jouw dierbare spullen mee te nemen.
Hoe kun je dit voorkomen? Met deze tips:
- Maak van je woning geen etalage: zet waardevolle spullen niet in het zicht of in de gemeenschappelijke ruimte.
- Inbrekers zijn niet dom: ze weten de standaard verstopplekken (bijvoorbeeld die onder de deurmat of achterin je sokkenla) zo te vinden.
- Inbrekers dragen niet allemaal een bivakmuts: laat niet zomaar iedereen binnen! Vraag wie ze zijn en voor wie ze komen. Is die huisgenoot niet tuis? Vraag of ze later terug kunnen komen. En gedragen ze zich verdacht? Bel dan de politie via 112.
- Pas op met wat je op social media zet: inbrekers weten precies wanneer je weg bent als je het iedereen vertelt.
- Registreer je waardevolle spullen: dan is de kans groter dat je ze na een inbraak terugkrijgt. Bovendien helpt jouw registratie bij het opsporen van de daders. Je kunt je spullen gemakkelijk registreren met de Stop Heling app.
Mark, 20 jaar: “In ons studentenhuis vergaten we soms de voordeur op het dubbele slot te doen. Een keer zijn er ‘s nachts inbrekers binnengekomen terwijl iedereen sliep. Ze hebben alle goede messen uit de keukenla gejat. Freaky om te bedenken dat iemand met messen door je huis sluipt. Mijn kamerdeur zat op slot, maar die van m’n huisgenoot niet. Ze schrok zich kapot toen er een man met messen in de deuropening stond. Gelukkig rende die gast snel weg.”
https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/veiligheid/wat-kunt-u-doen/kot-op-slot/