Gespreksserie 'Losing my religion' voor Nieuwe Vrijdenkers

Start 12 oktober in Utrecht 

Ben je opgegroeid binnen de islam maar verloor je je geloof? Wil je meer ruimte om zelf te bepalen wat je zinvol en belangrijk vindt? Dan loop je vaak op tegen angst, oordelen, afwijzing en vragen van jezelf of anderen. Zoek je mensen die denken zoals jij? In de gespreksserie Losing my religion wissel je ervaringen uit met andere ‘nieuwe vrijdenkers’ en deel en zoek je nieuwe inspiratie. Er zijn vier bijeenkomsten.

In sessie 1 Je bent niet alleen deel je ervaringen: waarom ging jij twijfelen, nam je afstand van het geloof? Heb je anderen wel of niet verteld dat je twijfelt of nu vrijdenker, humanist, atheïst of agnost bent? Je hoort over vrijdenkers in de hele wereld die nu of (heel) vroeger de heersende religie bekritiseerden en de vrijheid namen voor zichzelf te denken.

In sessie 2 Wat verlies je, wat win je?’ bespreken we: welke waarden jij (nu) belangrijk vindt, waar die botsen met je opvoeding/omgeving; welke pijn en conflicten dat geeft, maar ook wat je wint. Hoe jouw ontwikkeling en ervaren botsingen als ‘afvallige’ moslim in het krachtenveld staan van gelijktijdige secularisering èn religieuzer worden van tweede en derde generatie migranten; het verwijt dat je ‘verkaast’ volgt op de kracht en energie van jouw keuzes.

In sessie 3 Inspiratiebronnen voor een goed leven’ gaat om wat voor jou nu belangrijk is in je leven en waar je je inspiratie vindt om te worden wie je zelf wilt zijn en jouw waarden en idealen te voeden. Wat neem je mee, wat laat je achter? Wat voedt jou nu? Cultuur, mensen, levensbeschouwing, boeken, films en wie of wat je maar als inspiratiebronnen hebt gevonden.

In sessie 4 ‘Actie’ kijken we wat je persoonlijk of richting de maatschappij wilt ondernemen om de ruimte voor jou en andere nieuwe vrijdenkers te vergroten. Wat is er nodig? En hoe wil je dat voor jezelf en/of samen met anderen doen? 

Praktische informatie

De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagavonden 12 en 19 oktober en 2 en 9 november van 19.00-21.00 met borrel tot 22.00.in Utrecht - op kwartier loopafstand of OV van station Utrecht Centraal - de precieze locatie word je verteld als je je hebt aangemeld en betaald.

De sessies worden geleid door Fatima el Mourabit, voorzitter platform Nieuwe Vrijdenkers en Paulien Boogaard, visiemedewerker Vrijdenken Humanistisch Verbond.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Je schrijft je in voor alle 4 sessies, zodat we elkaar als groep leren kennen. Je krijgt kleine opdrachten mee en achtergrond-artikelen die je kunt lezen.

Kosten: Je betaalt een bijdrage in de kosten van maar € 20,- voor 4 bijeenkomsten, inclusief koffie, thee en een reader.

We raden aan het boek Nieuwe Vrijdenkers met 12 interviews vooraf te lezen. Meer info op www.nieuwevrijdenkers.nl. Heb je het nog niet dan kun je het kopen voor de speciale cursusprijs van € 10,-. Als je Humanistisch Verbond lid wordt ontvang je het boek gratis.

Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Mail dan naar  p.boogaard@humanistischverbond.nl en/of fatima@humanistischverbond.nl liefst vóór 25 september, dan nemen we contact met je op