God leeft onder studenten

"Religie is weer hot, maar dan anders", zegt dr. Willemien Otten, hoogleraar kerkgeschiedenis en vakdecaan Godgeleerdheid, morgen in het Ublad. Zelfs in seculiere studenten- en studieverenigingen schijnen geloofsvragen 'in' te zijn. Bijvoorbeeld naar aanleiding van discussies zoals onlangs die over intelligent design.

Afgelopen najaar vierde het Broeder Overleg Christelijke Studenten, de koepel ‘Bocs’, zijn tienjarig bestaan. Die vertegenwoordigt in Utrecht inmiddels zo’n duizend studenten, verdeeld over zes verenigingen. Jaarlijks melden zich een kleine driehonderd nieuwe leden aan bij een van deze zes verenigingen.

De ‘evangelicals’, zoals deze tak van geloven is aan te duiden, laten zich weinig gelegen liggen aan de aloude kerkelijke scheidslijnen of de 'traditie', maar gaan uit van een persoonlijke geloofsbeleving en een directe relatie met God, bemiddeld via de bijbel. Ze hebben volgens Otten een zekere weerstand tegen de wetenschap. "De 'evangelicals' zien het belang van wetenschap minder in. Hun uitgangspunt is dat als je het geloof maar hebt, je ook de waarheid hebt.”

De redactie ondernam afgelopen half jaar een uitgebreide poging om in beeld te brengen waarmee deze studenten zich bezighouden en wat hen bezielt. Morgen, donderdag 18 januari, doet het Ublad verslag van deze zoektocht.

Zoals een van de studenten het zegt: "Het terrorisme van fundamentalistische moslims confronteert het christendom nog eens met zijn eigen fundamentalistisch verleden, met de inquisitie, de aflaatpraktijken en de gewelddadige missionering. Nu het christendom aan macht inboet omdat het in de multiculturele samenleving tot een minderheid gaat behoren, biedt dit misschien juist meer vrijheid om tot de kern van het christelijk geloof door te dringen."

AH