Griepangst

Body: 
Wat staat het hoger onderwijs te doen als de Mexicaanse griep verder om zich heen grijpt en studenten niet meer naar hun instelling durven te komen? Pasklare antwoorden zijn er nog niet.

Mocht het H1N1-virus dit najaar de kop opsteken, dan dienen zich lastige vragen aan. Saxion Hogescholen, met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn, probeert ze deze zomer vast te beantwoorden.

Zo moet een protocol onder meer duidelijk maken hoe Saxion omgaat met studenten die uit angst voor besmetting wegblijven van een tentamen. Is dat verwijtbaar of niet? Een woordvoerder benadrukt op Sax.nu dat de ernst van de griep best kan meevallen, maar dat zijn hogeschool niet voor verrassingen wil komen te staan.

Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet wat wijsheid is als Nederland dit najaar door de griep wordt geveld. “We denken erover na en komen begin september met een alomvattend plan, waarin ook het hoger onderwijs wordt meegenomen”, aldus een woordvoerder.

De kans dat instellingen daadwerkelijk de opdracht krijgen om hun deuren te sluiten is klein, schat een woordvoerder van de Amsterdamse GGD. “Nu zijn er in heel Nederland honderd besmettingsgevallen, dus kan het nog zin hebben om plekken te isoleren. Maar dat geldt niet meer als er straks duizenden mensen griep hebben. Dan kun je overal ziek worden.”

HOP