Handbalkeeper en economiestudent Micha Hoogewoud droomt van grote club: Schietschijf met een missie

Handbalkeeper en economiestudent Micha Hoogewoud droomt vangrote club: Schietschijf met een missie

Januari 2002 staat voor Micha Hoogewoud, keeper vanhet Nederlands mannenhandbalteam, in het teken van de kwalificatievoor het WK van 2003 in Portugal. Onbegonnen werk, zo lijkt hetgezien de deplorabele staat van Nederlandse mannenhandbal. Maar devijfdejaars student internationale economie & economischegeografie is niet het type dat bij de pakken neerzit. Anders kun jebeter meteen stoppen.

Handbal staat bij leken te boek als een softe sport. MichaHoogewoud weet beter: de beenblessure die hij opliep na eenfrontale botsing met een Roemeense speler in een Europees duelbewijst ondubbelzinnig het tegendeel. De laatste weken loopt dekeeper de deur plat bij de fysiotherapeut. Klagen doet de 23-jarigeHoogewoud niet, zolang hij maar op tijd fit is voor dekwalificatiereeks van volgende maand.

Net zo min als hij zich druk maakt om de talloze ballen die hijmet een snelheid van rond de honderd kilometer per uur op zichafgevuurd krijgt. Mensen die wel eens komen kijken, verklaren mevoor gek. Vind je het lekker om zon bal op je kop te krijgen?, hoorik dan. Ik benader dat anders: als ik de bal op mijn kop krijg,betekent dat waarschijnlijk dat het geen doelpunt is. En daarvoorsta ik in de goal.

Hoogewoud besteedt zijn tijd voornamelijk aan twee zaken: zijnstudie aan de universiteit en handbal. Overdag is de keeper veelalte vinden in het Van Unnikgebouw, de vijf doordeweekse avondentraint hij met zijn ploeggenoten van landskampioen Aalsmeer. Tussende bedrijven door verblijft hij ook nog regelmatig in hetbuitenland. Met Aalsmeer ging Hoogewoud dit seizoen al op bezoek inBulgarije, Zweden en Roemenie. Met Oranje staan in januari tripsnaar Finland, Georgie en Oostenrijk op de rol. Ik heb het geluk datik aan het eind van mijn studie zit. Bij het schrijven van eenscriptie kan ik mijn tijd namelijk zelf indelen. Eigenlijk heb ikhandbal en studie altijd goed kunnen combineren, omdat het aantalwekelijkse college-uren wel meevalt. En als ik in de problemenkwam, kon ik altijd terugvallen op de topsportregeling van deuniversiteit. In overleg met docenten is een tentamen meestal welte verzetten.

Frustratie

Waar het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) er alles aan doet omde Oranje-handbalsters, de Meiden met een Missie, naar een hogerplan te tillen, komt het nationale herenteam er wat bekaaid af.Voor de laatste deelname aan een WK of EK moeten degeschiedenisboeken van de jaren tachtig worden opengeslagen. VoorMicha Hoogewoud vijf jaar geleden reden om (tijdelijk) een puntachter zijn interlandloopbaan te zetten. Er was totaal geen visie.We deden maar wat. Pas onder de nieuwe bondscoach Sjors Rttger,mijn oud-trainer bij Aalsmeer, zijn er weer concrete plannengericht op de toekomst. Toen ik vorig jaar opnieuw werd gevraagd,was dat voor mij een mooi moment om weer in te stappen.

Hoogewoud is wel eens jaloers op de faciliteiten en aandacht diede vrouwen van bondscoach Bert Bouwer krijgen. De bond kiest voorde vrouwen, en op zich kan ik dat ook wel begrijpen. Het isonmogelijk om de vooruitgang die de vrouwen in korte tijd hebbengeboekt ook bij de heren te realiseren. Daarvoor is de achterstandop de Europese top te groot. Frustrerend is het wel, want hetmannenhandbal kwakkelt al jaren. Tegen toplanden krijgen we continuvoor de broek. Alleen als wij super zijn en de tegenstander rustigaan doet hebben we kans om te winnen. Maar ik ga nog steeds hetveld in met een instelling van we gaan winnen van die klootzakken.Als je dat niet doet, kun je beter stoppen. Om aansluiting met detop te vinden moeten we streven naar een full profcultuur inNederland, maar die is nog heel ver weg. Daar is geld voor nodig,en dan komen we terecht in een kip en ei-verhaal. Geld en aandachtkomt er pas als het goed gaat, en het gaat pas goed met hetNederlandse handbal als er geld en aandacht voor is.

Ambiance

In Oranje speelt Hoogewoud onder meer samen met de Utrechtserechtenstudent Mark Schmetz, die in de Duitse Bundesliga betaaldhandbal speelt. De premieregeling en reiskostenvergoeding die demeeste Nederlandse clubs hanteren steken schril af bij de beloningin een tophandballand als Duitsland. In Nederland kun je niet voorhet geld handballen, op een enkele club in Limburg na. Maar waaromzou ik daar naar toe gaan? Hoogewoud zou Aalsmeer alleen inruilenvoor een mooie club in Duitsland of Spanje. Want dat is zijnmissie: Eerst wil ik mijn studie afmaken, maar het is mijn grotedroom ooit nog eens in het buitenland geld te kunnen verdienen methandbal. De ambiance, beleving en media-aandacht staan in geenenkele verhouding tot die in Nederland. Maar voor een overgang naareen grote club ben ik afhankelijk van verschillende factoren: ikmoet een goed seizoen draaien, blessurevrij blijven en bovendien dejuiste mensen kennen. En mocht het echt niet lukken: dan blijf ikgewoon bij Aalsmeer en zoek ik een baan.

Michiel van Ruitenbeek

Geboortedatum: 05-09-1978

Gewicht: 83 kilo

Lengte: 1.93 meter

Club: HV FIQAS-Aalsmeer

Positie: keeper

Interlands: 19

Eredivisiewedstrijden: 150

Europa Cupwedstrijden: 18

Titels: Twee keer landskampioen en eenmaal de nationale bekermet Aalsmeer

Studie:Internationale economie & economische geografie