Harvard wordt goedkoper

Zelfs welgestelde gezinnen kregen moeite om de eliteopleidingen van Harvard te betalen en dat bracht in de Verenigde Staten enige politieke onrust te weeg. De universiteit heeft mogelijke maatregelen niet afgewacht.

Ouders met een jaarinkomen onder de zestigduizend dollar hoeven überhaupt geen collegegeld meer te betalen voor hun kinderen. Daarna loopt het tarief geleidelijk op tot tien procent van het jaarinkomen voor gezinnen die tussen de 120 en 180 duizend dollar verdienen.

En dat scheelt. Ouders met een jaarinkomen van 120 duizend dollar moesten voor hun kinderen 19 duizend dollar bijeenschrapen. Dat wordt nu 12 duizend. Voor gezinnen met een inkomen van 180 duizend dollar gaat het tarief omlaag van 30 duizend naar 18 duizend.

Verder verwacht Harvard niet langer dat studenten een lening afsluiten. De leningen die Harvard verstrekte, worden vervangen door extra toelages. Natuurlijk staat het studenten vrij om bij een bank een lening af te sluiten om de overgebleven kosten te dekken.

Overigens houdt Harvard ieder individueel geval tegen het licht. Wie bijvoorbeeld tien kinderen heeft of door een dure ziekte wordt getroffen, hoeft niet de volle mep te betalen. Omgekeerd kan een gezin toch een hogere rekening krijgen als het overduidelijk rijkdom bezit die niet op het loonstrookje staat.

Momenteel krijgt tweederde van de studenten aan Harvard financiële ondersteuning. Daar is ongeveer 98 miljoen dollar mee gemoeid. Dat budget wordt nu verhoogd naar 120 miljoen dollar per jaar, omgerekend 81,6 miljoen euro.

De vraag is nu of de concurrenten volgen. Volgens de New York Times zal de universiteit Yale volgende maand veranderingen in haar beurzenprogramma aankondigen.

HOP