Het Nationaal verslavingsdebat

Hoe ontstaat een verslaving? Zijn verslaafdencriminelen of patinten? Gaan we gevangenissen bouwen ofcrackkelders? Dit zijn enkele vragen die bij het NationaalVerslavingsdebat aan bod zullen komen. Dat debat is n van deactiviteiten die medewerkers en/of studenten zlf, op verzoek van delustrumcommissie, hebben georganiseerd, gebaseerd op hetlustrumthema 'Kennis @la Carte'.

Prof.dr. Jan van Ree, hoogleraar Psychofarmacologie en verbondenaan het Rudolf Magnus Instituut van het UMC, vertelt over deaanleidingen voor het debat = Verslaving is een breedmaatschappelijk relevant onderwerp. Daarnaast is er steeds meerkennis over de hersenwerking bij verslavingen. Daarom is het vanuitkennisoogpunt tijd om als wetenschap naar buiten te treden. Zoweten bijvoorbeeld weinig mensen dat er inmiddels medicijnen voorex-alcoholverslaafden bestaan die het terugvallen in alcoholgebruikkunnen voorkomen.

Omdat de meningen over het onderwerp verslavingen nogaluiteenlopen wordt het symposium georganiseerd in de vorm van eenzestal debatten. Van elk onderwerp wordt eerst een overzichtgegeven van de wetenschappelijke stand van zaken, waarna tweedebaters onder leiding van een dagvoorzitter hun standpunten zullentoelichten en zo nodig zullen verdedigen. Zo zal iemand die vindtdat je herone vrij zou moeten geven het debat aangaan met iemanddie juist van mening is dat je herone zoveel mogelijk van de marktzou moeten halen. Een ander debat gaat over de vraag wat degevolgen zijn van een verslaving. Moeten gebruikers rekening houdenmet hersenschade of hoeven zij zich geen zorgen te maken zolang zes ochtends maar gezond wakker worden?

Van Ree = Bijna alles is in gereedheid. Het enige waar we nu nognaar op zoek zijn is een dagvoorzitter. Het is belangrijk dat dezeeen goed debat kan leiden. Maar de dagvoorzitter hoeft niet per seeen publiekstrekker te zijn. Dit onderwerp moet van zichzelf algenoeg mensen kunnen trekken. Toch?

Voor informatie en/ of inschrijving, e-mail =verslavingsdebat@med.uu.nl

Nationaal Verslavingsdebat, dinsdag 27 maart2001, Beatrixtheater, Jaarbeurs

Guido van de Wiel


Supercomputer

Het idee ontstond een half jaar geleden in de kroeg.Leden van de UULug, de Linux user group van de UniversiteitUtrecht, zaten hier na te denken over een goed idee voor Kennis@la Carte. Uitkomst = Maak van 365universitaire computers n supercomputer.

Job Spijker, aio bij Fysische Geografie, was er bij = Binnenvijf minuten was er het idee. Het plan was om 365 computers aanelkaar te binden, zonder centrale computer in dat systeem. Invaktermen = om een 365 CPU Beowulf cluster te bouwen. Als gebruikerlijkt het dan alsof je op n computer werkt, maar dan op eencomputer die cht snel is.

Het Clustrumproject wordt mogelijk het grootste non-commercilecluster in Nederland. Spijker = Aangezien een groot cluster derekenkracht van een supercomputer benadert, willen we laten ziendat clustering met Linux een erg goed alternatief is voor duremachines, omdat met een fractie van de kosten van een duresupercomputer dezelfde - of zelfs betere resultaten behaald kunnenworden.

Als alles goed gaat wil het Clustrum-team starten door deClustrum een soort standaard grafische bewerking (benchmark) uit telaten voeren voor het creren van fotorealistische, driedimensionaleafbeeldingen en animaties. Voor levensechte animaties zoals in defilms Titanic en The Matrix is van een soortgelijke techniekgebruik gemaakt. Op de site van het team staat dat de berekeningmet 365 computers in twee seconden gedaan kan worden. Zelf vindtSpijker dat overigens vooralsnog wel een voorbarigevoorspelling.

Verder zal de Clustrum onder andere een simulatie vanneutronensterren doorrekenen.

Voordat het zover is zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Zogebruikt men computers uit de practicazalen, die continu voor hetonderwijs in gebruik moeten blijven. Spijker = Daarom is gekozenvoor maandag 26 maart als datum, de Dies zelf. Dan zijn er geenpractica. Wij hebben dan de zaterdag en zondag ervr, dus slechts 72uur, om de hele opstelling op te bouwen. Ook liggen depracticazalen ver uit elkaar. We komen misschien nog bandbreedtetekort om die zalen goed met elkaar te laten communiceren.

Maar er zijn ook meevallers. Zo heeft een IT-bedrijf hetgenereuze aanbod gedaan om het aantal computers aan te vullen tothet getal 365. Een ander bedrijf staat klaar voor de algemenesupport. Bovendien kan het team rekenen op de steun van desysteembeheerders van diverse faculteiten. Spijker = Aan de enekant merk ik dat dit een heel groots project is. Aan de andere kantblijven aan dit project ook zeer basale kanten zitten. Dat merk ikbijvoorbeeld aan het feit dat sommigen van ons nu al bezorgd zijnhoe ze in godsnaam die 72 uur moeten doorkomen.

Voor meer informatie =www.lustrumcluster.uu.nl

Clustrum draait op 26 maart 2001 in hetMinnaertgebouw, de Uithof.

Guido van de Wiel