Het nieuws van

Body: 
Rob Harskamp / leeftijd: 61 / FBU binnenstad, elektromonteur

”Mijn nieuws komt uit Duckstad: Donald Duck, de beroemdste inwoner, is 75 jaar oud geworden. In mijn boekenkast is zeker een meter gereserveerd voor de strips over de jarige eend: ik heb alle stripboeken.

“In oktober 1952 verscheen het eerste weekblad van Donald Duck in Nederland. Daar werden er toen twee- of driehonderdduizend gratis van verspreid, ik heb er toen ook één weten te bemachtigen. Die heb ik nog steeds, die allereerste. In het midden van het blad stond een puzzel. Wie de oplossing van de puzzel opstuurde, maakte kans op een Donald Duck-polshorloge. Natuurlijk heb ik meegedaan, maar ik ben helaas niet in de prijzen gevallen.

“Die eerste uitgave, dat was wat! De oorlog was net achter de rug en er was gewoonweg niet veel voor de jeugd. We mochten thuis meteen een abonnement. Die Donald Ducks werden door ons helemaal versleten en er werd om geknokt wie ‘m het eerst mocht lezen. We wachtten meestal niet eens tot ie in de bus viel: we wisten waar de bezorger woonde, Spijker heette die jongen. Gingen we op de dag dat ie de bladen rondbracht alvast naar zijn huis om het blad zelf op te halen.

“Ik zal binnenkort genoeg tijd hebben om al die strips weer eens te lezen. 25 juni ga ik met prepensioen. Ik zal nog wel bezig blijven met elektronica: thuis een beetje klussen aan tv’s en dvd’s. En vliegtuigen bouwen: ik doe graag aan modelbouw. Ja, en lezen dus, in boeken over elektronica en in strips. Ik denk dat ik zo’n 1400 stripboeken heb staan. Van alles wat: Suske en Wiske, Kuifje, Buck Danny, dat is een strip over vliegeniers. Maar van Donald Duck heb ik het meest. Er ligt nu, naar aanleiding van zijn verjaardag, een speciale uitgave - een glossy - van hem in de winkel. Die zal ik zeker aan mijn verzameling toevoegen.”