Het zegel van koningin Izebel

Het is vrijwel zeker dat een in 1964 gevonden zegel heeft toebehoord aan koningin Izebel, de vrouw van koning Achab uit het bijbelboek Koningen. Dat onthulde Marjo Korpel onlangs in de Journal for Semitics.

"Ach", zegt de Utrechtse oudtestamentica bescheiden, "het was twee jaar geleden maar een kleine en ook nog puur toevallige vondst. Ik was uitgenodigd om op een congres in Zuid-Afrika een lezing op het gebied van de Semitische talen te geven. Liefst iets over vrouwen, was erbij gezegd. Ik dacht aan de zegels waarmee hooggeplaatste personen in het bijbelse Israël documenten ondertekenden. Omdat er uit de periode rond de negende eeuw voor Christus maar 27 zegels van vrouwen bekend zijn, leek dat me wel een geschikt onderwerp.

"Ik ben die zegels gaan bekijken, gewoon in een handboek, en mijn blik viel op dit exemplaar. Niemand had er ooit onderzoek naar gedaan en het was zelfs niet zeker of het van koningin Izebel was geweest, want uit die naam ontbrak een letter. Ik ben toen gaan vergelijken en ik ontdekte dat op de beschadigde plek bovenin het zegel alleen die ontbrekende letter had kunnen staan. Bovendien bevatte het zegel twee slangen, in die tijd symbolen voor een koningin. Het zegel, dat wordt bewaard in Jeruzalem, moest dus wel van koningin Izebel zijn geweest."

Dankzij haar vondst baarde de lezing van Korpel onder vakgenoten het nodige opzien. bracht haar dus geluk, maar met de echte Izebel liep het slechter af. Hoewel Fenicische en daarmee buitenlandse (en volgens de bijbel dus ook heidense), had zij aanvankelijk grote invloed op de staatszaken van Israël. Maar nadat zij in ongenade was gevallen, beschuldigden de profeten haar van hoererij, moordzucht, afgoderij en toverkunsten, en brachten haar op een gruwelijke manier om het leven.

EH