Heytze verklaart de liefde in sms-taal
De gedichten zijn een project van Doenja, de welzijnsinstelling aan de westkant van de stad. Opdat de wijk zijn naam eer aandoet en om de bewoners meer te betrekken.
Het vers van Heytze (UU-alumnus en voormalig medewerker van het Ublad) is een ‘160’, dat is gebaseerd op het format van een sms’je: 160 is de maximale hoeveelheid tekens van één berichtje, inclusief spaties en leestekens. Sofie Cerutti van NRC Next is grondlegster van deze allerjongste dichtvorm. Afkortingen, sms-taal en emoticons mogen in een 160.
De acht regels op de muur in Dichterswijk zijn Heytzes tweede ‘160’. De Utrechter heeft voor deze vorm gekozen vanwege de plek, een zijstraat. Het vers is ‘langsloopbaar’. “Kort is beter, want op een muur kun je geen ballade kwijt.”
Zijn gedicht prijkt op de muur tegenover basisschool De Kleine Dichter. De leerlingen zien die hoek vanaf het schoolplein, lopen erlangs. “Ik stelde me een sms’end kind voor, dat net aan een kalverliefde toe was. Het is een kort statement, over de liefde. Daarom wil ik mijn naam er ook niet onder; ik wil niet beschuldigd worden van pedofilie.”
De vormgeving is bijzonder. Utrechter Leön Keer schildert het gedicht op de zijmuur. Deze kunstenaar maakt schilderingen in bedrijfspanden. Zo is zijn werk onder meer te zien bij de Winkel van Sinkel, CS Utrecht en de business lounge van FC Utrecht.
AD/UN