Regenboogcanon_op_de_Utrecht_Pride_2022_foto_Ralf_Mens.jpg

Marijke Huisman (UU) en Maurice van Lieshout vertellen over de Utrechtse regenbooghistorie, met al zijn hoogte- en dieptepunten.

Marijke Huisman en Maurice van Lieshout, beiden betrokken bij Queer-U-Stories, introduceren de canon van de rijke Utrechtse LHBTI+-geschiedenis. Ze belichten de rol van activisten in het documenteren en zichtbaar maken van roze geschiedenissen die lang onderbelicht bleven. Aan de hand van enkele canon-vensters vertellen ze verder hoe opvattingen over man-man- en vrouw-vrouw-relaties, seks en gender sinds de 18e eeuw veranderden en welke betekenis die veranderingen hadden voor Utrechters en Utrechtenaren.

Marijke Huisman is universitair docent publieksgeschiedenis bij het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Maurice van Lieshout is historisch onderzoeker en publicist. Hij was van 2001 tot 2019 eindredacteur van het Tijdschrift Oud-Utrecht.

Het Historisch Café vindt plaats op vrijdag 15 september 2023 in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude.

Zaal open: 17.00 uur, aanvang: 17.15 uur.

Toegang is gratis.

Aanmelden kan op https://www.oud-utrecht.nl/agenda/evenement/813-historisch-cafe-canon-van-de-utrechtse-lhbti-geschiedenis