Hoe kan dat?

Body: 
Het aantal eerstejaars bij Duits blijft achter, net als bij Godgeleerdheid. Portugees daarentegen is erg populair. Dat kan worden opgemaakt uit de vooraanmeldingscijfers.

Portugees is een keer populairder dan Duits

Hetty Brederoo, studieadviseur bij Godgeleerdheid, vorig jaar had uw studie 34 vooraanmeldingen, nu nog maar 15.

“Ik heb geen idee. Maar we krijgen veel telefoontjes van mensen die informatie wensen over deze studie, dus ik verwacht wel dat het aantal inschrijvingen zal bijtrekken. Bovendien is de helft van de studenten bij Godgeleerdheid deeltijder; die schrijven zich doorgaans later in.”

Is God nog wel hot?

“Dat denk ik wel. Vroeger hadden we hier vooral studenten die de opleiding deden om predikant te kunnen worden. Tegenwoordig heeft een groot deel van de studenten geen religieuze achtergrond; die bestuderen de functie van religie in de moderne maatschappij. Een meer godsdienstwetenschappelijke benadering dus.”

Ewout van der Knaap, docent Duitse letterkunde, ook de vooraanmeldingen voor uw studie zijn weinig rooskleurig.

“Wij hebben de indruk dat we niet op deze cijfers moeten varen. Duits is nog altijd populair; pas in september zullen we echt zien hoeveel mensen we mogen verwelkomen. Pas dan gaan we het aantal eerstejaars analyseren.”

De cijfers zeggen dus weinig?

“Ja, ik kan er geen chocolade van maken. Ze zeggen niets over hoeveel roeiboten er bij de eerstejaarsexcursie aan het begin van het academisch jaar moeten worden gehuurd.”

Portugees is in de vooraanmelding gestegen van 3 naar 10. Is dat het Christiano Ronaldo-effect, hoogleraar Portugese taal en cultuur Paul de Medeiros?

“Dat lijkt me wat overdreven. Daarnaast, ik ben meer een fan van Figo. Nee, op het moment zijn Portugal en Brazilië simpelweg populaire landen. Zo heeft Braziliaanse film en muziek de interesse van een jong publiek. En kijk naar de Portugese dichter Pessoa. Die stond afgelopen maart in theater Kikker; de zaal zat helemaal vol.”

U heeft een kleine voorsprong op Duits. Gaat Portugal eindelijk eens winnen van Duitsland?

“Ik denk dat de voorsprong kleiner zal worden, maar natuurlijk hoop ik dat we winnen. Ha, ha. Ach, als het voor beide studies maar veel studenten mag opleveren.”