Hoe kan dat?

Body: 
Een slagveld. Dat is waar het Hijmans van den Berghgebouw op lijkt nadat studenten er geluncht hebben. Sommige studenten ergeren zich aan de troep die wordt gemaakt en zijn een campagne begonnen om de smeerkezen op hun wandaden te wijzen.

Postlunchtroep in het Hijmans van den Bergh

Hallo geneeskundestudent Dirk, ruim je zo wel je dienblad met bord en bestek netjes op?

“Natuurlijk, dat doe ik altijd. Net als de meesten hier volgens mij.”

Nou nee, het schijnt hier altijd een enorme troep te zijn, vooral na de lunch.

“Aha. Nou, op de tweede en derde etage in dit gebouw, bij de computers, wil er nog wel eens het een en ander slingeren. Terwijl je daar niet eens mag eten of drinken. Ja, ik eet er ook wel eens achter de computers, maar ik ruim vervolgens wel mijn troep op.”

Geneeskundestudente Margreet, waar is het hier nog meer een zooi?

“Op de eerste verdieping, bij de koffieautomaat. Mensen laten er koffie vallen en ruimen dat niet eens even op. Er liggen ook veel bekertjes op de grond.”

Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen Lennart Kester, student biomedische wetenschappen en initiator van de campagne tegen de rotzooi?

“Ik denk uit nonchalance van menigeen. Velen denken waarschijnlijk: ‘Ach, dat ruimt de schoonmaker wel op’. Jammer dat ze zelf niet de moeite nemen om hun troep in de prullenbak te gooien.”

Welke acties hebben jullie ondernomen?

“Er is onder meer een mailing uitgegaan naar alle studenten en we hebben dinsdag posters opgehangen met de leus ‘HvdB moet nog langer mee’. Dit gebouw is nog maar 3 of 4 jaar oud, zo zonde dat het er nu al zo smerig wordt. We hopen dat we met deze acties de gemakzucht waarmee sommige studenten zooi maken, kunnen bestrijden.”

Dirk, er is een postercampagne gestart om de studenten te wijzen op hun nonchalante gedrag.

“Dat doet mij niet zoveel, want het slaat niet op mij. En de mensen die zich aangesproken moeten voelen, zullen zich er waarschijnlijk weinig van aan trekken.”

Heb jij een andere oplossing om de studenten op te voeden Margreet?

“Misschien moeten we een conciërge aanstellen, net als vroeger op de middelbare school. Als je je troep dan niet opruimt, grijpt ie je in je nekvel en moet je na de colleges voor straf afval prikken. Ha, ha. Ja, zo’n man, dat helpt denk ik wel.”