Hoe kan dat nou?

Moerbeiboom

Waarom die vraag, meneer Bok?

"Ik heb in de jaren tachtig in Utrecht Kunstgeschiedenis gestudeerd en een van de aantrekkelijke aspecten van de locatie was de tuin met zijn eeuwenoude moerbeiboom. Hij droeg altijd uitbundig vrucht en die vruchten waren heerlijk. Toevallig was ik onlangs in de Letterenbibliotheek en toen ik van boven de tuin inkeek zag ik tot mijn ontzetting dat de boom gekapt was."

Weet u dat zeker?

"Het kan bijna niet anders, want van de boom is niets meer over dan een stomp, maar ik zag de honderden haakjes waarmee de hoveniers de boom langs de muur hadden geleid nog zitten. Het moet iets meer dan een jaar geleden gebeurd zijn, want aan de stronk zitten eenjarige uitlopers."

Heeft u enig idee wat er met die boom is gebeurd, voorman Ben van de Berg van de technische dienst van het FBU?

"Een moerbeiboom in een tuin aan de Drift? Ik loop al ruim 25 jaar op de Drift en als er hier in die tijd een grote boom was weggehaald, had ik het wel geweten. Maar het spijt me, ik weet van niets."

Weet u wat er met de moerbeiboom is gebeurd, Ghislain Kieft van Kunstgeschiedenis?

"Een moerbeiboom? Sorry, maar ik heb weinig affiniteit met de natuur. Vraag het mijn buurman Jeroen Stumpel eens. Die heeft een buitenhuisje."

Herinnert รบ zich de boom in kwestie, professor Stumpel?

"Ja zeker, heerlijke vruchten. Is de boom weg? Goh nee, dat wist ik niet."

Kunt u mij misschien verder helpen, senior boomtechnisch adviseur Frank van de Brink van de gemeente Utrecht?

"Ik zal kijken of ik in ons bestand iets voor u kan vinden, maar ik ben bang dat me dat niet voor uw deadline zal lukken."

Dat is jammer, maar nu ik u toch aan de lijn heb, hoe bijzonder zijn moerbeibomen in Utrecht eigenlijk?

"Die zijn best bijzonder. Ik denk dat ze op de vingers van twee handen te tellen zijn, heel wat anders dan de ongeveer 8900 iepen die Utrecht telt. Op de Oudegracht staan verschillende moerbeibomen, onder meer ter hoogte van Rembrandt en op de werf tegenover Oudaen. De oudste Utrechtse moerbei staat op het Warendorfterrein achter de Vrouwjuttenstraat. Die dateert nog uit de negentiende eeuw. Er staat een bordje bij."

Als u toch nog wat vindt, belt u dan even?

"Wij doen ons best."

EH