Hoger onderwijs ruikt geld in Golfstaten
“In Saoedi-Arabië blijven mannen en vrouwen strikt van elkaar gescheiden. Als je daar niet aan mee wilt doen, heb je er niets te zoeken”, waarschuwde Ronald Tuninga, dean van de Maastricht School of Management op het jaarcongres van internationaliseringsorganisatie Nuffic.
Hij wist wel meer cultuurverschillen op te noemen. “Het is er ook doodgewoon om over ieder puntje te onderhandelen. Als wij denken dat we klaar zijn, dan beginnen zij pas”, zegt de ervaringsdeskundige Tuninga. “Maar dat werkt twee kanten op. Je kunt zelfs over hun overheidseisen onderhandelen.”
Zijn instituut is al jaren actief in Saoedi-Arabië. Er zijn flinke verschillen tussen de Golfstaten, zegt hij. Dubai is bijvoorbeeld een stuk liberaler. Maar de rijke olielanden hebben één ding gemeen: sinds de aanslagen van 11 september 2001 kunnen de rijke families hun onderwijs minder eenvoudig in de Verenigde Staten volgen. Dat schept kansen.
De Christelijke Hogeschool Nederland verzorgt onderwijs in Qatar. De Universiteit Maastricht keert de zaken om en laat Saoedische studenten juist hierheen komen om in Nederland geneeskunde te studeren. Er zijn kennelijk mogelijkheden te over.
Nuffic wil de activiteiten in kaart brengen en informatie verzamelen voor andere geïnteresseerden. Uit een steekproef onder vijfentwintig instellingen bleek al dat de interesse groot is, meldde Nuffic-beleidsmedewerker Nico Evers. Zo wierven zes instellingen studenten uit de Golfstaten, terwijl nog eens tien daar belangstelling voor hadden.
Het ministerie van Economische Zaken wil graag helpen, want onderwijs is één van de zes ‘kansrijke sectoren’ voor de export. Daar komt bij dat de overheid in de Golfstaten erg invloedrijk is, dus is de steun van de Nederlandse regering extra belangrijk, zegt EZ-ambtenaar Robert van der Hum, de regio-coördinator van de Golfstaten.
In oktober vliegt minister Maria van der Hoeven naar Qatar Saoedi-Arabië. In januari bezoekt staatssecretaris Frank Heemskerk de regio. Onderwijs komt dan zeker ter sprake.
HOP