'Holland. Ihr seid super'

Het Lucas Bolwerk oogt verlaten als een grote touringcar tegenover de sociëteit van Unitas SR parkeert. Uitgelaten betreden 45 leden het voertuig. Op de radio klinken nog de laatste minuten van Duitsland-Oostenrijk, maar niemand lijkt zich daarom te bekommeren. Voor de passagiers telt maar één ding: Oranje.

BRILJANT
De bustocht is op poten gezet door twee heren van jaarclub Matador. Zij speelden al langer met het idee om een dergelijke trip te organiseren. "Het plan ontstond twee jaar geleden, toen we met een aantal naar Frankfurt zijn gegaan, naar de wedstrijd Nederland-Argentinië tijdens het WK in Duitsland. We zaten toen samen met wat gasten uit Heerhugowaard in de bus", vertelt initiator Carlo Kiksen. "De sfeer in de bus was niet geweldig, maar in de stad was het ronduit briljant. Samen met Argentijnen, Brazilianen en Portugezen hebben we daar een onvergetelijk feestje gebouwd. We wisten toen zeker, dat willen we over twee jaar in Zwitserland of Oostenrijk weer!"

BERN
Afgelopen maandag was het dan zover en vertrok een afgeladen bus, volgeladen met feestvierende, oranje-uitgedoste studenten richting de Zwitserse hoofstad Bern. Hoewel het aanvankelijk moeizaam verliep met de inschrijvingen, is bijna elke stoel bezet. Carlo: "Na de eerste wedstrijd tegen Italië begon het te lopen. En er zijn altijd mensen die zich last minute aanmelden." Een van deze late beslissers is Rik Reinink. "Ik ga mee omdat ik dinsdag anders alleen zou zijn met jaarclubeten. Het grootste deel van mijn jc gaat mee en mijn college bleek uit te vallen. Bovendien wordt het geld volgens mij pas over twee maanden afgeschreven."

ENERGY DRINK
Hoewel de busreis een 'mannending' is, telt de bus ook vrouwelijke passagiers. Eén van hen is Maaike Labree. "Ik had niets te doen en wilde de sfeer weleens meemaken. Een echte voetbalvolger ben ik niet, maar als Nederland speelt kijk ik wel meestal, zeker op zulke toernooien. Daarnaast lijkt Bern me wel een mooie stad, maar ik denk dat ik er door de drukte niet veel van ga zien." Maaike heeft een flinke voorraad energy drink meegenomen om de elf uur durende busreis door te komen. "Daarnaast heb ik vooral oranjegadgets bij me, volgens mij te weinig, want de weersvoorspellingen zien er niet goed uit."

WOLTER KROES
Onder een luid gejuich trekt de bus op. De al bijna tot klassieker verworden oranje-hit van Wolter Kroes "Viva Hollandia", wordt door alle passagiers luidkeels meegezongen. Bij het Janskerkhof zijn enkele passagiers de busreis al beu. "Zijn we er bijna?", klinkt het van achteruit de bus. Als de bus de snelweg op wordt gestuurd nemen de chauffeurs het woord : "We willen jullie erop attent maken dat het verplicht is om een veiligheidsgordel te dragen. Maar we weten ook dat jullie je er toch niet aan houden, dus moet iedereen dit zelf weten", klinkt het soepel. Ook over alcohol doet het duo niet moeilijk: "Officieel moeten we het jullie verbieden, maar dat is vechten tegen de bierkaai", zegt bestuurder Willy treffend. Het is zelfs mogelijk om bier in de bus te kopen, tegen een prijs die de "rijke studenten" wel kunnen betalen volgens de chauffeur." Na dit weinig betuttelende welkomswoord worden de blikjes bier opengeklikt en klinkt "Wir sind die Holländer" door de bus.

SCHELDKANONNADE
De reis verloopt voorspoedig, met om de twee uur een rook/plas-pauze. Via Maastricht en Aken daalt de bus de Duitse Autobahn af richting Zwitserland. De bus begint langzaam te lijken op een woonkamer van een studentenhuis. Bier, borrelnootjes en chips vallen op de grond. Niemand lijkt zich er echt druk om te maken. Een klein probleempje doet zich in de buurt van het Zuid-Duitse Freiburg voor, waar een passagier een Duitse scheldkanonnade van een schoonmaker over zich heenkrijgt omdat hij wild staat de plassen tegen een garage. De Duitser dreigt met een boete, maar het loopt met een sisser af. De grenspassage is ook een bijzonder moment. Alle passagiers zijn ontwaakt uit hun nachtrust en een man met 'frontière' op zijn vestje komt de bus binnen en vraagt iedereen om zijn legitimatie. Tien minuten later komt de grensbewaker terug. Het is allemaal in orde, iedereen mag het Alpenland in. De meezingers worden weer opgezet en de bus geraakt weer in de feeststemming.

SCHUNNIG
Rond half tien wordt Bern bereikt. Balen. Regen. Weinig passagiers hadden hier rekening mee gehouden. Gelukkig vallen de buien mee en zingend trekt de groep naar het epicentrum van het EK-gevoel, de Bernse Bundesplatz. De historische binnenstad van de stad wordt snel bereikt. Het plein is bijna leeg, maar een entertainer genaamd 'John de Manager' maakt veel goed. Deze, ietwat ranzig ogende man, schudt de studenten wakker met schunnige ochtendteksten. "Ben je 19? Mooi, dan ben ik niet strafbaar." Het meisje blijft gedwee staan als John de Duitse klassieker `Du` (Peter Maffay, downloaden is niet aan te bevelen) voor haar zingt. "Ik hoop dat het voor jou net zo lekker was als voor mij."

SUPER
De groep trekt richting supermarkt voor ontbijt en goedkoop bier. Oettinger blijkt de Zwitserse prijstopper te zijn en de halve liters smaken ondanks het vroege tijdstip goed. De lokale kranten melden dat er een `laatste oranje golf` aankomt. De Zwitsers lijken helemaal aangestoken te zijn door de Nederlandse euforie. Sterker nog, we lijken er in Bern een stukje Nederland bij te hebben gekregen. Holland is hot in Bern. De cafés draaien Nederlandse muziek (`aan het strand stil en verlaten`, voor het patriottistische gevoel wél aan te raden), de locals doen mee aan de waves, kinderen dragen shirts met onze spelers en de bevolking heeft een nieuwe lievelingskleur. Oranje. De Nederlandse fans worden gefotografeerd alsof ze beroemdheden zijn. Hoe idioter ze eruit zien, hoe meer aandacht ze krijgen van de normaal zo stijve Zwitsers. 'Holland, ihr seid super', hangt op een van de grootste pleinen van Bern. Het personeel van het internetcafé van Seydi Ucar is geheel in het oranje gekleed. "Dit is een soort `danke schön` van ons aan de Nederlanders. De fans hebben er in de stad een geweldige happening van gemaakt. Geen problemen, geen schade, alleen maar feest!" De café-eigenaar wijzigt zijn oranje uitstraling niet na het EK. "De kleur straalt ook vrolijkheid uit en ik krijg alleen maar positieve reacties van mijn klanten."

Terug naar de fans, die de hele middag feest vieren in de stad alsof het EK al gewonnen is. Zij maken zich op voor het feestje dat in het stadion gespeeld wordt. Maar de sfeer lijkt belangijker te worden gevonden dan de uitslag. Of zoals organisator Carlo het zegt: "Ik ben hier alleen om de sfeer, voetbal interesseert me sowieso geen reet."

Reemt Borcherts