Huisdier verhoogt welzijn ouderen

Veel mensen willen graag hun huisdier meenemen naar hetverpleegtehuis. Hoewel de sfeer er de laatste jaren steedshuiselijker wordt, mag dat meestal niet. Toch zijn ouderen die huntroeteldier mee mogen nemen, beter af dan bejaarden die het zondermoeten stellen, bewijst het onderzoek van klinisch psychologeMarie-Jose Enders-Slegers.

Op de afdeling waar een dier rondloopt is het gezelliger, datvinden zowel het personeel als de opgenomen mensen. Bovendien geefteen huisdier dementerende bejaarden houvast in de tijd.Enders-Slegers: "Familie en vrienden willen wel bij oma langskomen,maar als oma dementerende is, dan verlopen gesprekken soms watmoeizaam. Een dier dat rondloopt geeft stof voor conversatie en isbovendien een constante in het leven van oma."

Omdat verpleeghuizen behalve een verzorgende ook een medischefunctie hebben, roepen huisdieren vaak bezwaren op. Enders-Slegers:"De eerste reactie van verpleeghuisbestuurders is vaak afwijzend.Het zou onhygienisch zijn, katten zouden ziekten overbrengen. Maardat is nooit bewezen. In veel verpleeghuizen wordt oogluikend altoegestaan dat mensen hun huisdier meenemen. In mijn onderzoek laatik zien dat mensen daar gelukkiger van worden. Wat mij betreft ishet dan ook erg duidelijk dat mensen hun huisdier mee moeten kunnennemen."

In een ander deel van haar onderzoek vergelijkt Enders-Slegersvier groepen mensen met elkaar. Zij onderzocht het welzijn vanalleenstaanden met en zonder huisdier en evenzo stellen met enzonder. Het blijkt dat alleenstaanden met een hond of een kat zichbeter voelen als alleenstaanden zonder huisdier. Het dier staatdeze mensen emotioneel zeer na en kan door de betekenis die hetvoor de baas heeft, een bepaalde leegte opvullen.

Enders-Slegers: "In onderzoek worden positieve effecten gevondenvan huisdieren. 'Word gezond, neem een hond', wordt dan al gauw hetmotto. Maar uit mijn onderzoek komt naar voren dat mensen met eenpartner een groter sociaal netwerk hebben en gemiddeld het bestewelbevinden melden. Een hond of een kat maakt voor die groep minderuit dan voor de groep alleenstaanden."

Rinze Benedictus