Huisjesmelkster zoekt toenadering

Body: 
Huisjesmelkster van het jaar Betty Chang heeft de gemeente Utrecht en Vastgoed Belang benaderd voor hulp bij de bestrijding van alle problemen in haar panden. Volgende week zullen de eerste gesprekken plaatsvinden.

Chang heeft volgens Vastgoed-woordvoerder Joël Scherrenberg de afgelopen dagen een aantal keren contact gezocht. “Het heeft er de schijn van dat ze serieus wil zoeken naar een oplossing”.

Afgelopen maand onderzocht de gemeente Utrecht vijf panden van Chang. Daar kwamen zulke wantoestanden aan het licht, dat zeven bewoners hun kamer moesten verlaten. De gemeente kondigde aan het onderzoek uit te breiden naar alle huizen die Chang bezit. Chang’s toenadering komt wellicht als een verrassing. Vorige week werd ze er nog van verdacht formulieren voor huurverlaging uit een aantal huizen te hebben ontvreemd.

Scherrenberg kondigde tevens aan dat Vastgoed Belang (makelaars), studentenhuisvesters SSH Utrecht en Kences, en de bonden LSVb en USF Studentenbelangen met de gemeente om de tafel gaan zitten om te praten over de herinvoering van de omzetheffing. Deze heffing moet worden betaald als een huiseigenaar zijn pand wil verbouwen tot studentenhuis. De gemeente besloot tot deze maatregel om het huisjesmelkers te bemoeilijken panden op grote schaal te transformeren tot studentenhuizen. Door deze maatregel bestaat echter ook de kans dat de huisbaas de heffing doorberekend in de huur of dat het goedbedoelende potentiële kopers zou ontmoedigen een huis te kopen voor studenten. In een open brief riep Vastgoed Belang de gemeente op tot overleg.

Scherrenberg verwacht dat ook de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zullen deelnemen aan het overleg. Beide instellingen ondertekenden de open brief niet. (TL)