Hyves: Shoppen in andermans vriendenkring

Twee jaar geleden bestond internetsite Hyves nog niet eens, maar inmiddels is het (vooral onder jongeren) een razend populair communicatiemiddel. In het kort komt het erop neer dat je jezelf op de digitale snelweg profileert door een eigen 'hyve' aan te maken. Je krijgt dan een eigen pagina waarop je jezelf voorstelt met stukjes tekst, foto's en bijvoorbeeld een weblog. Iedereen die hyvet (inderdaad, een nieuw werkwoord) kan terecht komen op jouw pagina en vervolgens een krabbel (Hyve-jargon voor een berichtje) achterlaten. Mocht je er behoefte aan hebben om de site helemaal naar je eigen smaak in te richten, dan is er de mogelijkheid om deze te 'pimpen' met allerlei achtergronden, kleuren en figuurtjes. Je kan kiezen om je hyve open te stellen voor de hele wereld, of om jouw hyve privé te houden. Dan kunnen alleen genodigden met een inlogcode jouw hyve zien. In sommige kringen is de grote van je hyve-vriendengroep een graadmeter voor je populariteit.

Hyves werd 1,5 jaar geleden opgericht door drie vrienden die wel brood zagen in een gratis te gebruiken open gemeenschap op internet. Dat het virtuele netwerk inmiddels 1,7 miljoen leden heeft - van wie 60 procent ook echt actief is - hadden ze echter niet verwacht. Hun inspiratie haalden ze uit de al bestaande internationale sites Friendster, Orkut en Linkedln die ook onlinegemeenschappen zijn. Hyves onderscheidt zich door daarnaast ook andere diensten aan te bieden zoals communicatie met sms en msn. Door deze extra diensten kunnen 'vrienden' elkaar op elk moment van de dag laten weten waar ze uithangen. Eén van de oprichters, Raymond Spanjar, zegt hierover in De Telegraaf: "Al vanaf de start was het onze droom om altijd je netwerk in je zak te hebben. Een functie als WieWatWaar, waarbij je kunt zien waar je vrienden zich bevinden, zijn leuk vanachter je pc. Maar het komt pas echt tot leven op straat, bijvoorbeeld bij het uitgaan."

Spanjar ziet Hyves niet als een echt bedrijf, bekend hij in Nieuwe Revu: "Ik heb heel lang gedacht dat het geen werk was. Misschien ook omdat ik geen salaris kreeg. Maar nog steeds zijn we geen gewone onderneming. Er worden hier geen pakken gedragen, er is geen hiërarchie en we zijn makkelijk bereikbaar. Als je een probleem hebt met msn ga je niet meteen Bill Gates bellen. Niet dat wij ons daarmee willen vergelijken, maar als er iets mis is bij de site kun je ons in ieder geval bereiken." Niet alleen in Nederland is Hyves een enorm succes. Ook landen als Peru, de Verenigde Staten, Singapore, Maleisië en zelfs Iran hebben de site ontdekt. De site werd vertaald in zes talen waarmee de drie studievrienden flink wat hebben verdiend.

Succes

Het grote succes van Hyves heeft er ongetwijfeld mee te maken dat je in het leven van heel veel mensen kunt kijken. Vooral bij de privé-hyves kan je schaamteloos gluren bij de vrienden van je vrienden, en zo ver doorklikken dat je wellicht uitkomt bij oude bekenden en te weten komt waar zij tegenwoordig mee bezig zijn. Als je een krabbel achterlaat op een hyve, kan iedereen dat vervolgens lezen en er weer op reageren. Zo kun je dus bezig blijven en allerlei informatie verzamelen over de bezigheden van de vrienden van je vrienden. Privé-informatie zoals telefoonnummers en mailadressen kunnen worden afgeschermd door de eigenaar en kunnen dan alleen door vrienden worden bekeken.

Iedereen kan zelf het initiatief nemen om lid te worden van een publieke hyves, zoals die van de Universiteit Utrecht. Hier worden voornamelijk meningen gepeild door middel van polls over bijvoorbeeld studentenverenigingen ('Het USC, vet of niet?') en de Universiteitsraad ('Universiteitsraad 2005/2006, nu al mooi?'). De netwerkfunctie van Hyves wordt ook goed benut. Zo kan je informatie vinden over banen, studies en stages.

Niet alleen jongeren en studenten hebben het hyven ontdekt, ook de politiek probeert een graantje mee te pikken van het succes. Zo heeft Wouter Bos (5011 vrienden) heel subtiel vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen een eigen hyve opgericht. Bert Bakker (505 vrienden) was overigens de eerste politicus met een eigen hyve, op uitnodiging van zijn dochter. Hij zegt over de online gemeenschap: "Hyves draagt bij aan de verpersoonlijking van de politiek". Wat opvalt is dat ook grote merken een eigen hyve hebben, opgericht door eigen klanten. Hennes & Maurits is momenteel de populairste merk-hyve. Hier wordt gediscussieerd over de laatste H&M-mode, de kwaliteit van de kleding en het gemiddelde maandelijkse bedrag wat in de winkel wordt gespendeer. In het lijstje van de populairste hyves komen ook impopulaire merken voor. Denk bijvoorbeeld aan Jamba, een merk voor ringtones met op z'n zachts gezegd nogal irritante reclames met bijbehorende liedjes die dagenlang in je hoofd blijven zitten. Op deze hyve, met de flatteuze naam KutJambaDieren, kun je onder meer een discussie lezen over de inhoud van dreigbrieven aan het adres van Jamba.

"Jongeren willen zich verbonden voelen"

Dr. Carl Rohde is naast cultuursociologisch onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ook trendwatcher. Over het succes van Hyves is hij niet verbaasd: "Hyves biedt je de mogelijkheid om gratis razendsnel met elkaar te communiceren, op veel verschillende manieren. Het is bijzonder fijnmazig en het biedt de mogelijkheid om precies te vinden wat je zoekt. Alles is mogelijk, of je je nou wilt aansluiten bij een SM-clubje of dat je een snowboardleraar zoekt. Jongeren verlangen altijd naar méér manieren om met elkaar te communiceren en zijn daarbij niet bang om technologische sprongen te maken."

Rohde leidt Sign of the Times, een virtueel netwerk van trendwatchers en marktonderzoekers. Binnen dit netwerk spotten wereldwijd 300 zogenoemde coolhunters naar alles wat cool is - dat is volgens Rohde, alles wat aantrekkelijk en inspirerend is, en niet te verwarren is met hip. Wat hij merkt uit onderzoek is dat jongeren zich verbonden willen voelen met elkaar. De mobiele telefonie heeft volgens Rohde perfect ingespeeld op dat gevoel van jongeren: "Zij hebben hen de mogelijkheid gegeven om altijd met elkaar te kunnen communiceren. Mensen boven de 30 jaar bellen vaak functioneel, terwijl jongeren vaker bellen om zich verbonden met elkaar te voelen. Na dat eerste succes is de mobiele telefonie echter wat arrogant geworden en hebben ze mogelijkheden geboden die niet aansloegen, zoals mobiele telefoons waar je filmpjes mee kan maken. Dat voegt weinig toe aan connected zijn met elkaar. Hyves heeft daar wél goed op ingespeeld."

Rohde denkt dat Hyves niet substantieel genoeg is om het succes nog heel lang vast te houden: "Het is toch een vrij oppervlakkig communicatiemiddel. En buiten dat zijn jongeren toch altijd weer op zoek naar the next best thing, en die gaat er ook wel weer komen. Ik heb daar zelf wel ideeën over, maar die houd ik voorlopig voor me." Zelf is hij overigens geen hyver: "Nee, ik vind het te onbenullig."

Crush

Ook op het gebied van de liefde blijft Hyves niet achter. Via de site kan je 'Cupido' een handje laten helpen. Heb je stiekem een oogje op een goede vriend of vriendin uit je eigen netwerk of uit het netwerk van een vriend(in), dan kun je dat sinds kort via Hyves laten weten door je liefde een anonieme crushte sturen, een liefdesbriefje zeg maar. De ontvanger kan via vragen aan 'Cupido' te weten komen wie er achter zit. De Hyvesvariant van 'Wie ben ik': 'Wat is de woonplaats van je crush?', 'Wat is zijn of haar leeftijd?', 'Is het een man of een vrouw?'. Cupido geeft aan of jouw antwoorden juist zijn of niet. Stapje voor stapje ontdek je wie je geheime liefde is en als de liefde wederzijds is kun je hem of haar op jouw beurt een crush sturen.

Hyves mobiel

Tegenwoordig heeft bijna elke mobiele telefoon een mogelijkheid tot internetten. Hyves speelt hier gretig op in. Met Hyves Mobiel kun je altijd zien waar je vrienden zijn en wat ze doen, hun laatste foto's & video's bekijken en berichten lezen. Een gemiddeld bezoek aan Hyves mobiel kost ongeveer evenveel als een sms, afhankelijk van je abonnement.

Scholen, verenigingen en bedrijven

Hyves biedt net als schoolbank.nl de kans om oude klasgenoten en collega's terug te vinden. Via Hyves kun je in contact blijven via foto's, video's en krabbels. Van basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten tot bedrijven en (studenten)verenigingen: Hyves biedt alle mogelijkheden.

Top 5 populairste hyves

1. Shopaholics hyve 14207 leden

2. H&M hyve 14168 leden

3. Hockeyers hyve 13849 leden

4. Amsterdam hyve 10131 leden

5. Groningen hyve 9526 leden

(Utrecht staat op de 18e plek met 5669 leden)

UU-hyve

De UU heeft ook een eigen hyve: http://universiteit-utrecht.hyves.nl met 2516 leden.

Koopjeshoek

Je oude bankstel aanbieden, een kamer, baan of stage zoeken; ook voor deze zaken kun je terecht bij Hyves. Het netwerk heeft inmiddels een eigen variant van Marktplaats waar iedereen die lid is iets kan vragen of aanbieden op het gebied van wonen, banen, diensten en stages.

Hyves of Hives?

De oprichters wilden het netwerk eigenlijk de naam Hives geven, wat in het Engels bijenkorf of bijenkast betekent. Helaas was die domeinnaam al geclaimd, vandaar de onjuiste spelling van Hyves.

Spotten

Spotten, wat is dat? Spotten houdt in dat je in alle openbare foto's op zoek kunt gaan naar vrienden. Wanneer je een bekende op een foto tegenkomt, kun je hem of haar laten weten dat je hem of haar hebt gespot. De mensen die gespot zijn, kunnen eventueel hun fotoverzameling uitbreiden met foto's van anderen waar zij ook op staan.

Randy Snoeck (21), eerstejaars psychologiestudente.

Ze heeft 120 vrienden.

1. Wat is de naam van je hyvespagina?

http://randysnoeck.hyves.nl

2. Waarom gebruik je Hyves?

"Om dingen te bespreken met mijn jaarclubgenootjes en om het contact met vrienden van thuis goed te houden. Door krabbels te sturen, houd je elkaar op de hoogte en verlies je elkaar niet zo makkelijk uit het oog."

3. Welke hyve bezoek je het meest?

"JC Déjà Vu, de hyve van mijn jaarclub."

4. Ben je ook aangesloten bij publieke hyves?

"Ja, ik zit bij de Brilliant Brunettes, de hyve van mijn oude basisschool, de Unitashyve en ik heb zelf een hyve opgericht met mijn eigen naam, Randy. Van die hyve ben ik beheerder."

5. Wat vind je het leukst aan Hyves?

"Ik vind het leuk dat we met onze jaarclub ons eigen privé-plekje hebben. Dat is heel praktisch. En het mooie van Hyves is ook dat je denkt dat je heel veel vrienden hebt."

6. Hoe vaak bezoek je Hyves?

"Per dag ongeveer tien keer. Het is zelfs mijn startpagina."

7. Heb je je pagina gepimpt?

"Dat had ik wel gedaan, maar dat heb ik heel snel weer teruggedraaid. Mijn achtergrond bestond uit allemaal vissen omdat mijn achternaam Snoeck is, maar ik werd er knettergek van."

Margriet Snelder (20), derdejaars psychologiestudente.

Ze heeft 61 vrienden.

1. Wat is de naam van je hyvespagina?

http://margriet12.hyves.nl

2. Waarom gebruik je Hyves?

"Ik vind het leuk om mensen van mijn oude school op te zoeken. Verder is het bekijken van foto's van mensen die ik lang niet gezien heb erg grappig. De marktplaatsfunctie van hyves lijkt me erg handig. Ik gebruik hyves niet om te communiceren met mijn vrienden, dat doe ik eerder via msn."

3. Welke hyve bezoek je het meest?

"Mijn eigen pagina en de pagina's van vrienden."

4. Ben je ook aangesloten bij publieke hyves?

"Ja, ik zit bij de hyve van Protos, mijn volleybalvereniging, de stad Utrecht en bij de hyve van Bagels, een ontbijt- en lunchroom waar ik heb gewerkt."

5. Wat vind je het leukst aan Hyves?

"Mensen die je anders bijna nooit spreekt, kun je even makkelijk een krabbel sturen. Het is leuk om op die manier toch een beetje contact te hebben."

6. Hoe vaak bezoek je Hyves?

"Gemiddeld 1 keer per week."

7. Heb je je pagina gepimpt?

"Nee."

Ben Bornebroek (19), eerstejaarsstudent geschiedenis.

Hij heeft 53 vrienden.

1. Wat is de naam van je hyvespagina?

http://bennio.hyves.nl

2. Waarom gebruik je Hyves?

"Ik had er eerst niet zoveel mee, maar ik kreeg steeds meer uitnodigingen van vrienden en toen ben ik er toch maar mee begonnen. Ik gebruik Hyves niet om te netwerken. Eerder om foto's te bekijken."

3. Welke hyve bezoek je het meest?

"Mijn eigen pagina."

4. Ben je ook aangesloten bij publieke hyves?

"Nee, volgens mij niet."

5. Wat vind je het leukst aan Hyves?

"Het is leuk om via Hyves met vage bekenden uit Hengelo, waar ik vandaan kom, te babbelen. Het zijn geen echte vrienden, maar wel Hyvesvrienden."

6. Hoe vaak bezoek je Hyves?

"Dat is moeilijk te zeggen. Meestal kijk ik alleen als ik een uitnodiging of krabbel heb ontvangen en dat verschilt per week."

7. Heb je je pagina gepimpt?

"Nee. Ik weet niet eens dat dat kan!"

Harm Wouter Snippe (28), medewerker Nationaal Herbarium Nederland, faculteit biologie. Hij heeft 28 vrienden.

1.Wat is de naam van je hyvespagina?

http://harmwouter.hyves.nl

2. Waarom gebruik je Hyves?

"Gewoon voor de lol eigenlijk. Ik vind het leuk dat je bij andere mensen kan doorklikken zonder dat je ze kent. Ook communiceer ik zo met mijn broertje die in Canada studeert."

3. Welke hyve bezoek je het meest?

"Vooral van vrienden, maar ook de Bob Dylan-hyve, de Snippe-hyve en de Battlestar Galactica-hyve.

4. Ben je ook aangesloten bij publieke hyves?

"Ja, die van m'n middelbare school."

5. Wat vind je het leukste aan Hyves?

"Dat je kan laten zien waar je mee bezig bent. Ook heb ik nu weer contact met mensen van de middelbare school. Ik vind Hyves overigens niet erg gebruiksvriendelijk, de site loopt vaak vast."

6. Hoe vaak bezoek je Hyves?

"Ongeveer twee keer per dag."

7. Heb je je pagina gepimpt?

"Nee."

Jorrit Schoen (28), medewerker Nationaal Herbarium Nederland, faculteit biologie. Hij heeft 17 vrienden.

1.Wat is de naam van je hyvespagina?

http://jorritschoen.hyves.nl

2. Waarom gebruik je Hyves?

"Een vriend stuurde me een uitnodiging en daarom ben ik ermee begonnen. Puur voor de gezelligheid eigenlijk. Ook was ik wel benieuwd wat die hype rondom Hyves nou precies inhield."

3. Welke hyve bezoek je het meest?

"Vrienden, maar ook de hyves van Rembo&Remco, Battlestart Galactica en de Universiteit Utrecht (biologie).

4. Ben je ook aangesloten bij publieke hyves?

"Ja, die van m'n middelbare school."

5. Wat vind je het leukste aan Hyves?

Op de hyve van m'n middelbare school staan allemaal krabbels van oud-klasgenoten die inmiddels getrouwd zijn en kinderen hebben of krijgen. Heel grappig om te lezen, vooral omdat ik daar nog lang niet aan toe ben."

6. Hoe vaak bezoek je Hyves?

"Ongeveer één keer per dag."

7. Heb je je pagina gepimpt?

"Nee. Wit vind ik het duidelijkst en mooist."