Ieder zijn eigen stek

Thuis in Reeuwijk

"De voordelen van thuiswonen? Dat er avondeten voor me klaarstaat als ik thuiskom. En dat m'n ouders er zijn om mee te praten. De gezelligheid. Nee, m'n broers zijn aan het puberen, die vind ik op het moment minder gezellig. Ik ben ook veel van huis natuurlijk. Weet je wat ik ook heerlijk vind aan thuis wonen? Dat ik zonder problemen piano en viool kan spelen wanneer ik wil. Als ik op kamers zit, gaan de buren misschien protesteren. Mijn ouders zijn erg aardig voor me, ik mag altijd vrienden mee naar huis nemen. Regels? Niet veel. Ik moet om 1 uur 's nachts thuis zijn. Niet voor mijn maar voor hun gezondheid. Ze gaan wel slapen maar letten toch op of ik er al ben. Daar hou ik me aan. Als ik toch eens een keer later thuis wil komen, overleg ik dat met ze. Dan mag het ook. Ik kies en betaal zelf mijn kleren maar soms neemt mijn moeder wel eens een bloesje voor me mee. Meestal vind ik die dan leuk. Ik wil nu op kamers omdat ik vijf keer per week anderhalf uur heen, anderhalf uur terug reizen teveel begin te vinden. Voor mezelf zorgen kost ook tijd, maar minder dan drie uur per dag denk ik. Als ik in Utrecht woon kan ik meer sociale dingen gaan doen. Ik sport nu wel twee of drie keer per week in Reeuwijk. Ja, studeren doe ik ook nog. Tussendoor."

Kamer in Lunetten

Joachim de Greeff, zesdejaars cognitieve kunstmatige intelligentie, woont in een studentenhuis in Lunetten.

"Ik ben in mijn eerste jaar meteen op kamers gegaan. Dat hoort bij studeren vind ik. Zelfstandig zijn, lekker op jezelf wonen. Niet dat ik thuis zo veel regels had maar het is gewoon leuk om je eigen zaken te regelen. Ik had advertenties in het Utrechts Nieuwsblad gezet, daar kreeg ik snel een reactie op. Een Italiaanse man had een huis voor zes studenten. Na anderhalf jaar was ik aan de beurt bij de SSH, sindsdien woon ik hier. We zijn met ons zessen, drie jongens, drie meisjes. Ons huis heeft een historie van een levendig studentenleven. We borrelen samen in Flater en de Luie Lackei en we hebben allerlei eigen tradities: sinterklaas, nieuwjaarsdiner, af en toe samen bowlen of zo, eens per twee jaar een huisfeest. Vrij veel ex-huisgenoten blijven daar aan meedoen. We hebben geen last van een huisbaas, de SSH heeft reparaties uitbesteed aan Portaal, verder gaan we onze eigen gang. Dat was in mijn vorige huis wel anders, daar mochten we geen logees hebben. De huisbaas stond op de meest ongelukkige momenten op de stoep, hij had er een neus voor wanneer iemand was blijven slapen. Hij dacht dat we een losgeslagen bende waren die zijn huis naar de kloten hielpen. Ik vind het gezellig hier, we hebben een gezamenlijke huiskamer met tv, internet en krant. Dat bevordert de integratie. Nadelen? Eigenlijk niet. Sommige mensen denken dat Lunetten ver is, maar dat is een idee. Het is maar een kwartier naar het centrum."

Koopkamer in Utrecht

Esther Blokland, derdejaars geneeskunde, woont in een door haar ouders gekocht éénkamer-appartement.

"Ik ben superblij dat ik hier kan wonen. Wittevrouwen is een leuke wijk, een beetje dorpsachtig, er wonen veel studenten, jonge gezinnen, lekker rustig. Ik wilde in mijn eerste jaar liever thuis blijven wonen dus de eerste twee maanden reisde ik op en neer. Twee keer anderhalf uur per dag, dat was te veel. Ik ben al snel een kamer gaan zoeken. Toen zei mijn vader dat hij wel iets wilde kopen. Geneeskunde duurt lang, jaren lang huren is ook duur en zijn vader heeft hem vroeger ook ondersteund. Daar is hij nog steeds dankbaar voor, dat wilde hij ook voor mij doen. Mijn kamer is 30 vierkante meter, lekker ruim, plus een halletje, douche en toilet. Ik heb geen wasmachine dus ik ga elk weekeinde naar huis. Mijn moeder vindt dat erg gezellig. Het voordeel van op mezelf wonen is dat ik alleen kan zijn als ik daar zin in heb. Ik zou het best gezellig vinden met anderen maar die zie ik toch wel. Naast de studie heb ik het druk zat met sporten en andere sociale dingen. Op kamers wonen hoort bij je studententijd vind ik. Je bouwt een eigen leven op met nieuwe contacten en vriendschappen. Ik onderneem nu meer met vrienden dan wanneer ik nog thuis zou wonen. Als je in een gezin zit, heb je anderen minder nodig dus steek je er minder tijd in. Nog een voordeel van hier wonen: ik ben nogal netjes, nu heb ik geen last van de rotzooi van huisgenoten."

Thuis in Utrecht

Joachim Schipper, derdejaars wiskunde, woont bij zijn moeder in Utrecht.

"Mijn kamer is 20 vierkante meter, ik woon vlak achter de schouwburg dus ik ga er zeker op achteruit als ik op kamers ga. Ik vind het leuk dat ik goed met mijn moeder kan praten, ik voel me helemaal niet beperkt door haar. Het is ook wel makkelijk en lekker lui, als ik 's avonds thuis kom, staat er eten voor me klaar. Ik kook trouwens ook, één keer per week soms vaker. Ja dat kan ik, ik heb kookboeken en ach, je draait het pak om en leest wat er staat. Ik doe mijn eigen was en mijn kamer houd ik zelf schoon. Tenminste, mijn moeder en ik zijn een paar jaar geleden overeen gekomen dat ik er zelf verantwoordelijk voor ben. Echt smerig is het niet, ik zorg dat de etenswaren er uit zijn maar stofzuigen wil wel eens een tijd duren. Er staan zelfs een cactus en een tamelijk uitgedroogde bamboe. Ik klus in huis, doe soms boodschappen. Ik hoef geen kostgeld te betalen en er zijn geen regels, maar mijn moeder vindt het fijn om te weten hoe laat ik thuis kom. Dat is wel eens lastig, je bent student dus het wordt soms laat, af en toe later dan verwacht. Dat is niet zo vreselijk, een mix van bellen als het veel later wordt en mijn moeder een beetje trainen dat ik nog leef als ik eens een uurtje later ben. Ik ben nu toch aan het hospiteren, het wordt tijd voor een eigen stek."