IJshockey zonder ijs.

Body: 
Een ideale studentensport is een sociaal spel met weinigspelregels. Vanaf dit seizoen kan je deze ideale studentensportbeoefenen in Utrecht. Het spel heet unihockey.

'IJshockey voor Nederlanders', zegt Marjolijn Kegel, die al vierjaar als sportinstructrice in Utrecht werkt. Ze kent unihockey vanhaar opleiding aan de sportacademie in Groningen, waar het eenbelangrijke sport is. In het noorden is unihockey al doorgedrongentot de lagere en middelbare scholen. Op de universiteit vanGroningen bestaat een interne competitie. De professionele variant(Inne-bandy) is in Zweden en Finland razend populair.

Aanvankelijk was Inne-bandy een droogtraining voor ijshockeyers,maar het spel groeide uit tot een onafhankelijke discipline, die nude derde sport van Zweden is. 'Na ijshockey, en... langlaufen ofzo', denkt Kegel.

Een belangrijke wedstrijd trekt daar zo vijftienduizendtoeschouwers. Kegel toont als bewijs een videoband met de interlandZweden-Finland voor een uitzinnige Scandinavische menigte. Het isals met korfbal, waarin Nederland-België de enige interessanteinterland is.

Het belangrijke verschil is echter dat inne-bandy eentoegankelijke frisse en snelle sport is, zonder malle regels enzonder een suffe traditie, zoals bij het veldhockey, waarbij menslechts met één kant van de stick mag spelen, en de balniet met voet beroerd dient te worden. Bij inne-bandy kan de balgewoon op de wreef worden opgevangen, zoals het hoort, en met beidekanten van de stick worden weggeslagen. Daarbij staat rond een veldeen boarding, waardoor de bal eindeloos in het spel blijft.

"Het is in Zweden zelfs populair bij tennissers", weet RudiHoekema. "Ik heb ooit een video gezien waarin Wilander tegen Edbergspeelde." Hoekema is postdoc in Utrecht, en kent de sport al langetijd. In Twente waar hij studeerde en promoveerde, speelde hij hetgedurende tien jaar. Stockey noemden ze het daar. De Twentenarenbezochten toernooien in Duitsland, waar ze steevast door Zweedseteams werden ingemaakt. Hoekema: "In Zweden spelen ze het op dekleuterschool al. Daar heb je ook van die ministicks."

Het materiaal is een verhaal op zich. Het ziet eruit alsgoedkope rommel die je bij de eerste de beste strandtent kuntkopen. De ballen zijn van wit plastic, met gaten erin, zoals dieballen die met halve bananen opgevangen en weggeslingerd worden, opeen zomerse dag aan de kust. Ook de sticks zijn van kunststof. Wehebben hier echter niet te maken met Hollandse zuinigheid, maarmeer met Scandinavisch IKEA-pragmatisme. Het past goed bij hetopportunistische en laagdrempelige karakter van unihockey, datlangzaam, vanuit het Noordoosten ook onsland verovert.

In Utrecht zijn sinds dit seizoen ook unihockeytrainingen,iedere maandagavond om half zeven in Olympos. Van een competitie isnog geen sprake, maar lang kan dat niet meer duren, aangezien hetaantal deelnemers iedere week groeit. Kegel: "Het is een sport voorde student van deze tijd. Je wordt snel moe, en je leert makkelijkmensen kennen."

Gerard Janssen

Unihockey: een frisse sport zonder malle regels en suffetradities.