'Ik hoop gewoon dat het me lukt’

 

 

Zondagochtend, iets voor elven. De stad lijkt nog te slapen. Op het sportpark De Berekuil is niets te horen van het nabijgelegen verkeersplein. De zon weerkaatst in modderige plassen op het hardloopparcours. “Het heeft vanochtend vroeg behoorlijk geregend”, weet Gerrieke Grootemarsink. De studente Maatschappelijk Werk zit in de Bata-raad, die de Utrechtse equipe voor de Batavierenrace samenstelt. De Berenkuilloop is een selectiemoment, waarop studenten hun tijden kunnen aanscherpen. De wedstrijd met de lengte van 5 kilometer, georganiseerd door atletiekvereniging Phoenix, wordt gedomineerd door kwieke senioren. Slechts vijf potentiële Batavierenlopers staan er op het lijstje van Gerrieke. “We hadden op 17 deelnemers gehoopt. Misschien heeft het slechte weer mensen afgeschrikt. Daarnaast hebben sommige lopers hun eigen voorbereiding op de Batavierenrace of ze lopen andere wedstrijden. Eigenlijk is deze selectie vooral bedoeld voor studenten die hun pr's willen verbeteren of onbekend talent.”

Eén van deze onbekende lopers is Annelotte. De 20-jarige studente Muziekwetenschappen zeilt bij Histos, maar loopt ook regelmatig hard. Haar trainingsmaatje is Jolien Janssen. Zij was vorig jaar één van de 25 hardlopers in het Batavierenteam. “Ik heb geen idee wat voor tijd ik neer ga zetten. Ik hoop gewoon dat het me lukt, dat ik in het team kom”, zegt Annelotte voor de start. Het rugnummer 679 wordt opgespeld en samen met Jolien spoedt ze zich naar het parcours. Daar staat Gerrieke, zelf vorig jaar ook deelnemer aan de estafetterace tussen Nijmegen en Enschede. “Ik heb nu een gescheurde enkelband, ik hoop dat ik fit kan zijn voor 25 april, wanneer de race is.”

Annelotte is de enige van de vier lopers voor wie wat op het spel staat deze zondag. De andere lopers zijn gelouterde deelnemers met messcherpe persoonlijke records. Zij hebben zich door goede, recente tijden al in het team gelopen. “Om in het team te komen moet Annelotte de vijf kilometer binnen 22 minuten afleggen. Ze heeft vorige week op een training een éénentwintiger gelopen. We zijn dus benieuwd”, vertelt Gerrieke.

Het startschot wordt gelost. De groep van 60 deelnemers komt in beweging. Het bochtige parcours voert de atleten rond het recreatiegebied De Berenkuil. Na 2,5 kilometer is de eerste omgang voltooid. De klok is de 12 minuten al gepasseerd. “Het gaat heel slecht”, roept Annelotte.

“Ze loopt niet makkelijk”, klinkt het deskundig vanuit de mond van Gerrieke. Na 18 minuten komen de eerste selectielopers binnen. De goede tijden die zij neerzetten is geen verrassing. De drie, Willem, Sieger en Joris hebben vorig jaar ook deelgenomen aan de Batavierenrace. Jolien volgt, na iets meer dan 20 minuten. Maar waar blijft Annelotte? De klok kent geen genade voor de 20-jarige zeilster. “Ik heb haar niet gezien”, zegt haar trainingsmaatje Jolien. Na 23 minuten: “Misschien is ze wel uitgestapt en wandelt ze de rest van het parcours.”

27.17. Dat is de tijd die Annelotte neerzet. “Niet goed genoeg”, oordeelt ze zelf. “Ik had een vette steek, komt door het eten.” Analyserend: “Ik heb niet goed genoeg ingelopen en ging te hard van start. Het is jammer, maar geen 'doodszaak'. Als het kan, probeer ik nog aan een andere wedstrijd mee te doen, zodat ik er alsnog in Nijmegen bij kan zijn. Het lijkt me een super mooie happening. Iets wat je als student moet hebben meegemaakt.”

Is er nog hoop voor Annelotte? “Als ze zich in een andere wedstrijd bewijst, dan gaan we bekijken wat mogelijk is”, antwoordt Generieke diplomatiek. “Eind maart maken we de selectie bekend.” Tot die tijd kunnen Annelotte en andere hardlooprecreanten nog hopen op een plek in het Utrechtse Batavierenraceteam.