'Ik was echt op de verkeerde plek, op het verkeerde moment'

Terug in het Ruppert

Wie het Ruppertgebouw binnenstapt denkt even in een filmdecor terecht te komen. Het groene metaal van de hijskraan hangt in de vrieszon verstild boven een ravage van houten plafonds. De studentenstraat is over een lengte van enkele tientallen meters afgezet met linten. De rest van het gebouw lijkt opvallend onaangetast. De muren staan nog overeind.

Een week na het omvallen van de hijskraan kan het gebouw voor het eerst worden betreden in de zekerheid dat het stabiel en veilig is. De verwarming is bovendien in de meeste ruimten alweer in werking.

Medewerkers van Studentenservice mogen nu hun privé-bezittingen ophalen. Ze gaan in groepjes van vier naar binnen via de ingang van het Educatorium. Zaken die onmisbaar zijn voor het voortzetten van hun werk worden ook meegenomen.

Studenten hebben eveneens toestemming gekregen om hun persoonlijke bezittingen uit het gebouw te halen. Onder begeleiding van een security-medewerker gaan ze één voor één naar binnen. 57 Studenten hadden kort na het ongeval opgegeven dat ze eigendommen misten. Zij ontvingen een mailbericht en een telefoontje met de boodschap dat zij zich een dag later konden melden om hun spullen op te halen.

Volgens FBU-directeur Ineke van Oosten is bij de procedure het zekere voor het onzekere genomen. "Studenten moeten zich eerst legitimeren, daarna wordt gecontroleerd of ze op de lijst staan. En binnen mogen ze alleen de opgegeven spullen meenemen." De begeleiding door één van haar medewerkers is voor de veiligheid van de aanwezige spullen, maar ook om studenten een luisterend oor te bieden. "Veel studenten zullen er behoefte aan hebben om hun verhaal even kwijt te kunnen."

In een hoek wijst een student een security-medewerker op een omgevallen tafel waarop ooit de internetcomputers stonden. Masterstudent planologie Stefan Roelofsen was een van de twee studenten die gewond raakten. "Toen het plafond naar beneden kwam, ben ik onder die tafel gedoken", vertelt hij. "Wonder boven wonder heeft dat ding de klap kunnen opvangen. Ik denk dat-ie later bij het zoeken naar gewonden is omgegooid. Kort nadat het dak het begaf, vielen er brokstukken van de muur waardoor ik gewond raakte. Toen ben ik naar het Educatorium gevlucht. Nu zie ik hoe relatief klein het getroffen gedeelte is. Ik was echt op de verkeerde plek, op het verkeerde moment."

Roelofsen liep bloedingen aan zijn hoofd op en heeft schaafwonden over zijn gehele lichaam. Hij heeft nog steeds last van een dof gevoel aan de rechterkant van zijn hoofd. Toch wilde hij het gebouw opnieuw in. "Het is eng en confronterend, maar anders was ik misschien altijd met vragen blijven zitten. Ik twijfelde bijvoorbeeld of ik echt wel onder die tafel had gezeten. Hiermee is de cirkel rond."

Even verderop in collegezaal A wacht Roelofsen een kleine teleurstelling. Op zijn jas met daarin zijn mobiele telefoon liggen slechts wat glassnippers, maar zijn tas is doorweekt door het water dat door het lekkende dak in het achterste gedeelte van de ruimte is binnengekomen. Zijn studiemateriaal, bibliotheekboeken en persoonlijke bijbel zijn beschadigd. Zijn scheerapparaat hapert, maar blijkt later toch te werken.

Student Fenno Duijvesteijn die even later dezelfde ruimte betreedt, heeft meer geluk. Zijn tas bleef droog. "Ik had bovendien mijn jas meegenomen toen ik de zaal uitliep. Het was pauze en ik had mijn portemonnee nodig om een kop koffie te halen. Ik was vooral blij dat ik mijn ov bij me had, want ik woon in Delft. Nu kon ik nog met de laatste trein via Den Haag naar huis."

Ook planologie-studente Dominique van Hooijdonk vindt al haar spullen ongeschonden terug. Zij had deze laten liggen in één van de computerleerzalen om in het Van Unnik een docent te bezoeken. Toen ze terug wilde keren, mocht ze er door de gevallen kraan niet meer in. "Ik had behoorlijk wat bij me, zelfs mijn tandenborstel. Ik was net een dagje weggeweest. Ook mijn huissleutels, agenda, paspoort, studiemateriaal, lagen daar binnen. Ik ben de hele week afhankelijk geweest van huisgenoten. Bovendien", zegt ze terwijl ze een plastic tas omhoog houdt, "sleepte ik met nieuwe gordijnen voor in de keuken. Die kan ik nu eindelijk gaan ophangen."

Buiten de 57 studenten die een mail en een telefoontje hadden gekregen, melden zich deze donderdag nog zes andere studenten die eigendommen in het gebouw hadden liggen. Zij mogen naar binnen nadat ze zich hebben gelegitimeerd en een beschrijving hebben gegeven van de vermiste zaken. Ook docenten krijgen toegang tot het gebouw. Op de eerste verdieping staat voorin een lege werkgroepruimte nog de lederen tas en de laptop van hoogleraar Cartografie Ormeling. Hij komt 's middags langs om zijn spullen, waaronder een stapel tentamens, op te halen. Aan het einde van de week blijken slechts een rugzak, drie paraplu's, een dictaat en enkele spreadsheets van een docent te zijn blijven liggen.

Het deel van het Ruppertgebouw dat gesloten blijft voor de studenten, biedt een beeld van een in allerhaast verlaten gebouw. Jassen en tassen. Plastic zakjes met boterhammen, keycords en pinpassen. Het ligt er allemaal nog. Her en der is een verstild moment van paniek te zien: een omgevallen koffiebeker, weggewaaide papieren.

In de kantoortjes van Studentenservice aan de zuidzijde van het gebouw, wordt duidelijk hoeveel schrik de aanwezigen moet zijn aangejaagd. Zaal 119 op de eerste verdieping, waaruit een studente en een medewerkster van Studentenservice vluchtten, is totaal vernield. Een bureaustoel ligt gekanteld in de gang. In een ruimte daaronder vielen de panelen uit het plafond op een tafel waaraan vergaderd werd. Wie daar naar buiten kijkt, ziet dat het contragewicht van de hijskraan zich met een gewicht van 21.7 ton zich net naast het gebouw in de grond heeft geboord. In de omhooggestuwde puinhopen ligt een stuk beton met een wel erg omineus opschrift: b.v. de meteoor.

Studentenservice stuit op onbegrip van studenten

'Moet ik dat formulier nog een keer invullen? Ja, daar begin ik niet aan!' Sinds Studentenservice weer telefonisch bereikbaar is, wordt de dienst regelmatig geconfronteerd met ontevreden studenten die maar weinig begrip kunnen opbrengen voor de situatie waarin Studentenservice momenteel verkeert.

Op donderdag 18 januari werd het Ruppertgebouw, verwoest door een grote bouwkraan die door de storm omviel. Hoewel alle medewerkers van Studentenservice met de schrik vrijkwamen, was hun kantoor verdwenen. Zo snel mogelijk werd geprobeerd om de service weer 'in de lucht' te krijgen.

Nu de dienst weer bereikbaar is, blijkt niet iedereen even veel begrip voor de situatie van Studentenservice te hebben. Directeur Carla Kuijpers werd 'heel erg boos' toen ze hoorde van het onbegrip waarmee haar medewerkers wordt geconfronteerd. "Ik hoop dat ik een keer zo iemand aan de lijn krijg."

Kuijpers zit niet verlegen om voorbeelden van nare telefoontjes. Zo hing er een verontwaardigde moeder aan de lijn, die vond dat er maar iemand het vervallen gebouw moest ingaan om de internationale studentenkaart van haar kind op te halen, want ze had daar 'immers tien euro voor betaald.' En er was een studente die 'natuurlijk wist van de omgevallen hijskraan.' Ze fietst er elke dag langs. Maar om daarom begrip te tonen voor de vertraging die de afhandeling van haar dossier had afgelopen.... nou nee.

Navraag onder haar medewerkers leerde Kuipers dat er van de honderd telefoontjes grofweg dertig bellers weinig begripvol reageerden. Ze heeft nu met haar mensen afgesproken dat ontevreden studenten of begrip opbrengen voor de overmachtsituatie, of dat ze simpelweg niet geholpen worden. "Dat soort studenten houdt de boel op en weerhoudt ons ervan studenten te helpen die wel normaal doen en beleefd zijn."

Al met al loopt de heropbouw van Studentenservice voorspoedig. Vanaf 7 februari hoopt Studentenservice haar nieuwe balie in het Bestuursgebouw aan de Heidelberglaan te openen. En bovendien zijn er ook heel veel begripvolle reacties van studenten, zegt Kuijpers. "Of ik nog wat wil zeggen tegen alle bellers? Geef de medewerkers eens een compliment." TL

Vervangende ruimtes

• Het blijft ten minste nog tot het nieuwe collegejaar buiten gebruik. Voor aanvang van het tweede semester dat op 5 februari 2007 van start gaat, zijn er vervangende ruimtes beschikbaar. Het maken van een aantal aanpassingen zal nog tot 12 februari duren.

• Computerleerzaal 038: het onderwijs gaat naar de computerleerzalen 107 en 108 in het Van Unnik. Het onderwijs dat hier gepland stond, verhuist naar andere clz's in het Van Unnik. Er is dus geen vrije studieruimte in deze zalen meer.

• Computerleerzaal 140 gaat naar de bibliotheek 2-45 per 5 februari. In de UB komen 100 extra pc-studieplaatsen ter vervangen van de plaatsen in het Ruppert en het Van Unnik. In de bieb vervallen dus studieplekken zonder pc. Deze plekken 'verhuizen' naar de kantine in het Langeveldgebouw.

• De tentamenzalen in het Educatorium worden collegezalen. De Rode Zaal wordt Alpha, de Witte Zaal Bèta, de Blauwe Zaal Gamma en ruimte A verhuist naar de Van Lier en Egginkzaal in het Bestuursgebow.

• De tentamens worden afgenomen in de Jaarbeurs en de Vechtsebanen tenzij er ruimte vrij is in het Educatorium

• Er zijn werkgroepruimtes beschikbaar op verschillende locaties zoals negen ruimtes in het U-gebouw van Economie, vier ruimtes in het Buys Ballot Laboratorium en verschillende ruimtes in het Bestuursgebouw waaronder de vergaderkamers 036 en 038. Ook worden er in het bedrijfsrestaurant van dit pand drie werkruimtes gemaakt die op 12 februari klaar moeten zijn. De vergaderlocaties van het Bestuursgebouw verhuizen naar de UB en het Van Geunsgebouw. De kantine blijft open, maar krijgt een afhaalfunctie.