Illegaal kopiëren van muziek via universiair netwerk wordt aangepakt
In de strijd tegen het illegaal kopiëren van muziek richt de cd-branche haar pijlen op de universiteiten en hogescholen. Deze week gaat een brief de deur uit met het verzoek om studenten en medewerkers beter in de gaten te houden.
Twee jaar geleden leek het erop dat de internationale platenbusiness een belangrijke slag had gewonnen. Napster, de Amerikaanse site voor het gratis uitwisselen van muziekbestanden, werd van het net gehaald. Maar uitwisselprogramma's als Kazaa hebben nu het stokje overgenomen.
Kazaa is een zogenaamd peer-to-peerprogramma, waarvan de gebruikers een netwerk vormen. Wie aangesloten is, kan muziek opzoeken en downloaden van andere gebruikers. Anders dan bij Napster komt er bij Kazaa geen centrale server aan te pas. Dat maakt het moeilijker om de illegale verspreiding aan te pakken.
Volgens de NVPI is de uitwisseling van muziek ook een probleem voor universiteiten en hogescholen. Uit cijfers zou blijken dat het gebruik van peer-to-peerprogramma's beslag legt op vijftig tot honderd procent van de netwerkcapaciteit van buitenlandse universiteiten. En zou het eigenlijk wel een goed signaal zijn als een instelling plagiaat tolereert?
De NVPI kondigt tevens aan de omvang van het illegale kopiëren op hogescholen en universiteiten in kaart te willen brengen. Daarna komen er eventuele juridische procedures tegen instellingen.
De Stichting Brein, een piraterijwaakhond, vroeg een dik jaar geleden aandacht voor de levendige illegale handel in software via computernetwerken van de universiteiten. De politie rolde toen een criminele organisatie op, die zich voor de illegale handel in software bediende van een netwerk van de UT. Twee studenten werden toen opgepakt.