Immuuncellen in de huid houden eczeem in stand
Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt of graspollen(allergenen) kunnen last krijgen van chronisch eczeem, een jeukendehuidontsteking die maar niet weg wil gaan. Cellen van hetimmuunsysteem, macrofagen, zijn er de schuld van dat de ontstekingblijft. Een bepaald type macrofagen zorgt er namelijk voor dattelkens als een allergisch persoon in aanraking komt met eenallergeen, het lichaam heel heftig reageert. De macrofagen blijvenmaar cellen van het immuunsysteem activeren en daarnaast scheidenze zelf ook chemische stoffen uit die de ontsteking in standhouden. "Deze macrofagen doen hun werk te goed", vat promovendaRebecca Kiekens van de afdeling Dermatologie het eenvoudig samen."Het immuunsysteem is een beetje ontspoord in mensen met eenallergie."
Wat als je die ontspoorde macrofagen nu eens opruimde? Wellichtgaat de ontsteking dan wel over, redeneerde Kiekens. Ze testte datidee door muizen met een huidontsteking een eiwit in te spuiten dattwee kanten heeft. Een deel van het eiwit hecht zich aan deontspoorde macrofaag, de andere kant is giftig voor de cel. Alsmacrofagen het eiwit 'opeten' - dat doen macrofagen namelijk, hunnaam betekent in het Grieks ook 'grote eter' - dan gaan ze dooddoor het gif. Wat bleek? De huidontsteking van de muizen verdweenals sneeuw voor de zon.
Wat werkt bij muizen, werkt hopelijk ook bij mensen. Met deresultaten van Kiekens in de hand, wordt daarom nu het'tweezijdige' eiwit getest op eczeempatinten. Is het eiwit eenmedicijn in spe tegen eczeem? Kiekens = "Dat kan ik echt nietzeggen, dan zou ik mensen misschien onterecht hoop geven op eenspoedige genezing."
De vinding van Kiekens geeft wel aanleiding tot nieuw onderzoek."Een andere chronische ziekte waarbij macrofagen een belangrijkerol spelen, is reuma. Op een andere afdeling kijken ze nu of daarmisschien hetzelfde mechanisme, met ontspoorde macrofagen, een rolspeelt. Bij andere allergische aandoeningen zoals astma enhooikoorts ligt het waarschijnlijk weer ingewikkelder."
RB