Iran en UU

Body: 
Amir Raoof is Iraans en promovendus bij Aardwetenschappen aan de UU. Vanzelfsprekend heeft hij contact met vrienden en familie in het thuisland, met wie hij de bezorgdheid deelt over de situatie van Iran. “Mensen worden steeds banger om te gaan demonstreren.”

Raoof steunt Mousavi: “Hij kan de huidige situatie verbeteren, zeker op het gebied van internationale relaties.” De Iraanse promovendus hoopt dan ook dat er snel duidelijkheid komt over de verkiezingsuitslag: “De politici spoorden de Iraanse burgers aan om te gaan stemmen. De Iraniërs gaven gehoor aan deze oproep, waardoor de opkomst ontzettend hoog was, zo’n 82 procent. Maar nu willen de Iraanse burgers de aandacht van de politici, ze willen opheldering over de verkiezingsuitslag. Die opheldering is er vooralsnog niet gekomen. Blijft deze uit, dan zullen de stemmers zich genegeerd voelen en in het vervolg minder snel de gang naar de stembus maken. Ik hoop zo dat de stemmers geen spijt krijgen van het uitbrengen van hun stem. Dat zou de democratie in Iran geen goed doen.”

De moord op de Iraanse studente Neda in Teheran deed Raoof veel verdriet: “En ik vind het angstaanjagend: het kan daar nu iedereen overkomen. Dat maakt mensen bang om nog de straat te gaan.”