Je eigen plattegrond maken

Body: 
Wie op een regenachtige zondagmiddag in een onbekendestad op museumbezoek gaat, moet nu vaak nog stevig zoeken op deplattegrond van die stad. Als het aan Tycho Strijk ligt, is diezoektocht straks verleden tijd.

De Utrechtse informaticus promoveerde deze week op een onderzoeknaar het plaatsen van namen en andere informatie op kaarten enplattegronden. Aanleiding voor het onderzoek van Strijk was dat hetvoor kaartenmakers steeds lastiger wordt om op de vaak kleinuitgevoerde kaarten alle informatie kwijt te kunnen. Vaak moetenlange namen noodgedwongen worden afgekort of zo geplaatst dat nietmeer duidelijk is welke straat of plaats ermee wordt bedoeld. Vooronervaren kaartlezers wordt het gebruik van kaarten daardoor somseen ware heksentoer.

Hoofddoel van het onderzoek van Strijp was het ontwikkelen vansoftware die kaartenmakers helpt om de kwaliteit van de plaatsingvan namen op kaarten te verbeteren. Een interessante bijkomstigheidis dat pc-gebruikers met het programma van Strijp straks hun eigenkaarten kunnen gaan maken. Voor de eerder genoemde zondagmiddag kandan bijvoorbeeld met een druk op de knop een plattegrond wordengeproduceerd met alleen de musea erop.

EH