'Je hoeft de stad niet meer in'

 

 

Altijd feest op het IBB

 

Om half één ‘s nachts staat een rij studenten in luchtige kledij te wachten bij de voordeur van nummer 139. Het feest is al vanaf een uur of tien bezig dus het is behoorlijk dringen om binnen te komen. Maar dat hebben de studenten er wel voor over: het feest kost slechts vijf euro per persoon en daarvoor kan je onbeperkt drinken.

De organisatoren van dit feest hanteren bovendien geen deurbeleid. Iedereen is welkom, of je nou bevriend bent met een vriend van iemand die weer een kennis is van iemand uit het betreffende huis, óf helemaal niemand kent; het maakt niet uit. Zolang je entree betaalt en geen asociaal gedrag vertoont, luidt het credo: ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd.’

"Zelf woon ik er niet, maar vrienden van mij wel. Ik ga gerust alle feesten op het IBB af. Elke week is er wel een huisfeest. Bovendien is het goedkoper dan in de stad uitgaan," vertelt Maarten (23) vijfdejaars psychologie. “Meestal zuip ik mij helemaal lam. De stad ga ik niet meer in.”

“Het mooie is dat je voor vijf euro klaar bent”, vertelt David de Vos (25), eerstejaars theaterwetenschappen. “En als het tegenvalt, kun je altijd nog de stad in om te stappen.” Maar De Vos vindt dit wel een leuk feest. Hij zit in de kelder op een luie bank te kletsen met een meisje. Naast een koelkast met bier.

“Een kenmerk van de IBB-feesten is dat het vaak een thema heeft,” vertelt Leontien Korteweg (22). Samen met haar huisgenoten heeft ze dit feest georganiseerd. “Deze keer hebben we gekozen voor het thema brillen." Ook Leandra Vermeule (19), tweedejaars Nederlands, zit in het feestcomité: "Het voordeel van een huisfeest is de gezelligheid en de winst die je na afloop binnenhaalt. Alle huisgenoten leggen 35 euro in en de bezoekers kunnen voor vijf euro per persoon onbeperkt drinken. Het nadeel is dat je de volgende dag je huis moet opruimen. Het feest zelf kost natuurlijk ook wat voorbereiding, zoals vergaderen en flyeren, maar dat hoort erbij," vertelt Vermeule.

In de huiskamer, die helemaal is leeggehaald, wordt gedanst op muziek van de huis-dj. Het feit dat er niet veel ruimte is om je te bewegen, doet niets af aan het enthousiasme. In de gang sneuvelt af en toe een bierflesje en in de kelder wordt druk geouwehoerd, zijn stelletjes aan het zoenen en komen wietluchten voorbij drijven.

Wanneer de klok twee slaat, is de alcohol op. Zo’n 45 kratten bier en 20 flessen wijn zijn er in vier uur doorheen gejaagd. Van Gisbergen grapt: "Ik ga naar huis, het bier is op." Hij lijkt bloedserieus en wil al zijn jas pakken om te vertrekken. Maar ineens zijn er weer kratjes die ergens uit iemands kamer of van een ander huis tevoorschijn worden getoverd. Het is zes uur ’s ochtends wanneer de laatste van de tweehonderd bezoekers beschonken maar tevreden naar hun kamer schuifelen.

Een dag later wordt - al dan niet met een kater - de balans op gemaakt. Los van de scherven op de grond, heeft het huis een aroma van verschraald bier en asbakken, blijft bij elke stap je schoen aan de vloer plakken en valt de voordeur niet goed meer in het slot. Korteweg is tevreden met de milde schade. “We hebben bovendien behoorlijk wat winst gemaakt, zo’n 400 euro. Ik denk dat er een dvd-speler of een nieuwe stereo voor in de huiskamer komt.”

Floor Tinga