Jezelf wegstampen op de maat van de muziek

Body: 
Met enige regelmaat waait er iets over uit Amerika.Na McDonalds, komen ook sporten de oceaan over om de hamburgersweer uit het lijf te krijgen. We hadden al 'Line Dancing' en 'BodyPumping'. Nu heeft ook 'Spinning' zijn intrede gedaan. Dat wilzeggen: groepsgewijs op de hometrainer.

Spinning is het geesteskindje van Johnny G., een charismatischegezondheidsfreak die in Californië dagelijks op de trappersstaat. Sindsdien heeft deze manier van vet verbranden, conditieopbouwen en spierpijn creëren een hoge vlucht genomen.

Op Sportcentrum Olympos konden studenten afgelopen zaterdag eengratis proeftraining Spinning volgen. Waar jongens grotendeelsafhaken bij aerobicvarianten als Body Shaping, Aero-steps ofCallanetics, daar komen mannelijke deelnemers juist wel af op dezerelatief nieuwe manier van fitness. Deelnemers hoeven geenmoeilijke pasjes te kunnen, zoals bij veel vormen van aerobic. Wiekan fietsen, kan spinnen. Onder alle condities kan deze afmattendesport beoefend worden. Je bepaalt je eigen workout, je bepaalt jeeigen weerstand op je fiets, je bepaalt je eigen tempo. Laat jeleiden door je hartslag. Dat mag niet boven de 200 Beats Per Minuteuitkomen. Men dient op te letten, want met Spinning zit je hartslagzo op 180 BPM.

Wat is Spinning? Bij Spinning ondergaat een groep mensen opspeciaal ontworpen hometrainers een intensief programma om in 40minuten 500 calorieën kwijt te raken, aangewakkerd door eeninstructeur die jou aanmoedigt om net iets verder te gaan dan jevoor mogelijk hield.

Hippe housemuziek begeleidt de gehele training, zodat je jezelfop de maat van de muziek weg kunt stampen. Een goede instructeurweet de fitnesszaal om te bouwen tot een fantasiewereld, waarinmensen in up tempo bergen dienen te berijden (Standing Jog/ SeatedClimb), een immens steile berg moeten bedwingen (Standing Climb),soms op een vlak stukje terecht komen (Flatride), afwisselendstaande op de trappers en zittend in het zadel een parcoursafleggen (Jumping) tot er een massale demarrage wordt ingezet(Spinning) met nu en dan een acute noodstop.

De hometrainers zijn geen lompe, gietijzeren buizenstelsels meerzoals in de jaren '80. De apparaten, waarmee gespind wordt, zijnmodern vormgegeven, makkelijk verstelbaar en stabiel. De weerstanddie op het wiel gezet kan worden stel je zelf in en wordt niet viaeen computer aangestuurd. Evenwel, eenmaal op snelheid gekomen kunje niet even uitrusten, want de pedalen moeten door. En jij dusook. Aan het eind van de sessie bevinden er zich dan ook onder elkehometrainer plasjeszweet.

Guido van de Wiel

Spinning bij Olympos: iedere maandagavond van18.30 uur - 19.30 uur