Jorritsma: geef bedrijven meer invloed op universiteit

Veertig studenten bezetten afgelopen maandag de aula van deRijksuniversiteit Groningen waar de opening van het academisch jaarzou plaatsvinden. Zij wilden met de actie aandacht vragen voor degroeiende invloed van het bedrijfsleven op onderwijs en onderzoek.Een reclamezuil in de universiteitsbibliotheek is daar in hun ogeneen uitwas van.

Ongeveer tegelijkertijd pleitte minister Jorritsma (EconomischeZaken) voor meer invloed van het bedrijfsleven, met name op hetonderzoek. Dat deed zij bij de opening van het academisch jaar inUtrecht. Kennis is een belangrijke productiefactor, betoogde zij,en daarom investeert de overheid veel in onderzoek. Maar deuniversiteiten springen te weinig in op de kennisvraag vanbedrijven. Daarom is het rendement van die investeringen telaag.

Dat moet dus anders. Bedrijven moeten meer invloed krijgen op deuniversitaire onderzoeksagenda, zei Jorritsma, en universiteitenmoeten gestimuleerd worden om meer te voldoen aan de kennisvraagvan bedrijven. "We zouden de universiteiten hier meer op kunnenafrekenen", vervolgde de minister ongestoord door actievoerders."Want daar zit 'em de kneep: onderzoeksgeld wordt in Nederland nietverdeeld op basis van kwaliteit en prestaties, maar op basis vanhistorie en traditie".

Collegevoorzitter Noorda van de Universiteit van Amsterdamventileerde een tegenovergestelde mening. Toen hij onlangs op hetministerie van Onderwijs mocht komen meepraten over de financieringvan onderzoek kreeg hij te horen dat er geen sprake kon zijn vanextra geld "zolang de bestaande budgetten zo vrij en ongestuurdworden besteed".

Volgens Noorda spreekt uit die waarneming - en dus ook uit deopmerkingen van Jorritsma - onbegrip voor het Nederlandseonderzoeksklimaat. Dat is al zeer prestatie- en praktijkgericht,zozeer zelfs dat er juist reden is tot zorg over het tegendeel: hetrisicodragende fundamentele onderzoek komt in het gedrang. Insommige vakken is zestig procent van het onderzoek gericht oppraktijkvragen. Wie dat niet genoeg vindt, lijkt volgens Noorda op"een pluimveebedrijf dat wel eieren wil verkopen, maar geen kippenwil houden".

HOP, Hanne Obbink


Jorritsma liet in Utrecht weten dat het tekort aan artsen dwingttot afschaffing van de numerus fixus. De minister gaf weliswaar aanop persoonlijke titel te spreken, maar zij liet doorschemeren dathaar visie overeenkomt met die van het rapport'Toetredingsbelemmeringen medische beroepen', dat ze samen met deministers Borst (volksgezondheid) en Hermans (onderwijs) opsteldeen dat binnenkort in de ministerraad wordt behandeld. Afschaffen,maar zonder dat de medische faculteiten daar extra geld voorkrijgen, liet ze ook nog weten. Waarop rector magnificus Gispen,die de feeststemming niet wilde bederven, acuut reageerde met:"Daar kan ik alleen maar 'tja' op zeggen."

In het rapport 'toetredingsbelemmeringen' gaat het echter om demedische beroepsopleidingen die volgen na de regulieregeneeskundestudie. Een van de aanbevelingen uit dat rapport is omde toelatingsbeperking tot de huisartsenopleiding op te heffen, zomeldde 'de Volkskrant' dinsdag. Ook het ochtendblad droeg echterbij aan de verwarring met de misleidende kop dat het kabinet denumerus fixus voor de hele geneeskundeopleiding wil afschaffen.

Een geirriteerde geneeskundedecaan Hans Stoof slaakt een diepezucht over zoveel onkunde. "Ik wist niet wat ik hoorde, toen mewerd verteld wat Jorritsma in de Domkerk had gezegd. Wij zijn alsinds eind juni met het ministerie in gesprek over een uitbreidingvan het aantal geneeskundestudenten. Samen met Hermans en Borsthebben we afgesproken dat we dit najaar een uitgewerkt plan optafel leggen voor een significant hoger aantalgeneeskundestudenten, maar met behoud van de numerus fixus. Daarwas iedereen gelukkig mee.

Inmiddels zijn we hard aan het werk en dan komt een of anderemevrouw Jorritsma hier even iets roepen. Nou ja, wat kun je ookverwachten van iemand die Chirac in het openbaar een griezelnoemde. Als dan ook nog blijkt dat 'de Volkskrant' het weer nietgoed heeft begrepen, heb ik het wel even gehad. Gelukkig hebben wegoede afspraken met Hermans en Borst. Het is dus niet veel meer daneen storm in een glas water. Maar ik kan hier wel behoorlijk narrigvan worden."

EH